Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az összetett mutató 53,6 pont lett, a feldolgozóipari index 52 pontig süllyedt, a szolgáltatási mutató 54,2 pontot ért el. Az összetett indexet az elemzők 55,2 pontra várták a májusi 55,8 pont után. A feldolgozó iparban 53,7 pontot, a szolgáltatásban 55,5 pontot vártak az előző havi 54,6, illetve 56 pont után.

A Markit gazdaságkutató intézet mutatója 50 pont feletti értéke az adott ágazat teljesítményének bővülését jelzi. Az adat rávilágít arra, hogy a vizsgált periódusban miként alakult a feldolgozóipar és a szolgáltatások teljesítménye a beszerzések tükrében, miközben a összetett mutatót elemzők a gazdasági növekedés egyik jó előjelzőjének is tartják.

Elemzők szerint a legnagyobb európai gazdaságok, a német és a francia segítsége nélkül az összetett euróövezeti mutató akár a zsugorodást jelző 50 pont alá is csökkenhetett volna júniusban.

A szolgáltatási mutató esetében - bár az index már 22 hónapja tartja magát az 50 pont felett - a júniusi érték tavaly december óta a legalacsonyabb.

A feldolgozóipar mutatója 2009 december óta a legalacsonyabb értéket érte el júniusban, elsősorban az új megrendelések csökkenése miatt. A új megrendelések almutatója 2009 július óta először most esett 50 pont alá.