A piaci várakozásra rácáfolva romlott a fogyasztói bizalom májusban az Egyesült Államokban - derült ki a Reuters hírügynökség és a Michigan egyetem szokásos havi felméréséből, amelynek előzetes eredményét pénteken tették közzé. A fogyasztói hangulatindex május hónapra 81,8 pont lett az áprilisi 84,1 pont után. Az elemzők 84,5 pontot vártak.

Az alindexek közül a fogyasztói várakozások 73,2 pontra csúsztak vissza 74,7 pontról, pedig a piac ebben is enyhe javulást, 75,0 pontot várt. Az üzleti kondíciók indexe 95,1 pontra csökkent 98,7 pontról. Az elemzők 99,0 pontot vártak.

Az éves inflációs várakozás nem módosult, továbbra is 3,2 százalék.

A fogyasztók elsősorban a jövedelmük növekedésével kapcsolatban borúlátók, a háztartások jövedelme a várakozások szerint kisebb ütemben fog nőni a következő 12 hónapban, mint az infláció - magyarázta Richard Curtin, a felmérés vezetője.

A rossz fogyasztói hangulat némileg beárnyékolja az amerikai gazdaság egyébként derűs kilátásait.

A Reuters/Michigan hangulatindexe a Conference Board gazdaságkutató intézet indexe mellett a legfontosabb mérőszám ahhoz, hogy megbecsüljék, hogyan alakul az amerikai GDP fő alkotóeleme, a fogyasztás.