Közel négyszeres túljegyzés mellett, 1,27 milliárd lejért (377,5 millió dollár), adott el hathónapos kincstárjegyeket hétfőn a román államkincstár 2010 áprilisa óta a legalacsonyabb 5,87 százalékos átlagos hozam mellett. A november közepén tartott azonos lejáratú adósságpapír aukción még 6,51 százalékos volt a hozam. A napok óta tartó utcai zavargások és a feszült politikai hangulat ellenére a helyi szakértők az átlagos hozamok további csökkenésére számítanak, elsősorban annak a hatására, hogy a román központi bank az év elején 5,75 százalékra csökkentette az irányadó kamatot.

Az aukció sikere azért is meglepő, mivel a Moody's azonban arra figyelmeztet, hogy az elhúzódó utcai tüntetések negatívan befolyásolhatják az ország megítélését.

Az elégedetlenséget kiváltó egészségügyi reform feltétele az IMF-fel és az EU-val kötött 5 milliárd eurós hitel-megállapodásnak, amely mentőövet jelent a romám gazdaságnak. Bukarest nem lazíthat szigorú gazdaságpolitikáján, mert az a befektetői bizalom megrendüléséhez és ezáltal a piaci források elapadásához vezethet - áll a Moodys jelentésében. Románia rendre eleget tett a nemzetközi pénzintézetek által támasztott feltételeknek, drasztikus megszorítások árán sikerült a GDP arányos hiányt a 2008-ban mért 9 százalékról 4,4 százalékra csökkenteni tavaly. Az egészségügyi kiadások lefaragása a következő lépés lett volna, a demonstrációk nyomására azonban a kormány meghátrált és visszavonta a törvénytervezetet, ami a fiskális fegyelem lazulását sejteti.

A Moodys az egyetlen hitelminősítő, amely Románia adósság-besorolását a befektetésre ajánlott Baa3 kategóriában tartja, stabil kilátásokkal.

A román kincstár idén csaknem 10 milliárd lejért adott el kincstárjegyeket és kötvényeket, az első negyed évben 14-16 milliárd lejt terveznek a belső piacról felvenni. Tavaly 52,4 milliárd lejért értékesített állampapírokat Románia, 25 százalékkal többet, mint 2010-ben.

Az IMF és a kormány idén 1,5-2 százalékos gazdasági növekedést és 3 százalék alatti GDP-arányos hiányt vár.