Az abortusz a többség (59 százalék) szerint legálisnak tekinthető, ez derül ki az Ipsos kutatásából, amit 27 országban végzett a felnőtt lakosság megkérdezésével. A válaszadók majdnem harmada (26 százaléka) szerint az abortusz minden esetben törvénytelen. A magyarok 70 százaléka szerint szerint az abortusznak minden vagy a legtöbb esetben legálisnak kellene lennie. A válaszadók 14 százaléka nem támogatja a terhességmegszakítást, míg majdnem ugyanennyien nem válaszoltak a kérdésre.

A kutatás szerint minden ötödik megkérdezett azt mondja, hogy az abortuszt engedélyezni kell, ha a terhesség veszélyezteti a nő életét vagy egészségét, négyből hárman akkor is engedélyeznék a terhességmegszakítást, ha a nő nemi erőszak áldozata lett, és minden harmadik válaszadó szerint, akkor is engedélyezni kell a terhesség megszakítását, ha a babának súlyos fogyatékossága vagy egészségügyi problémája van.

A magyar válaszadók utóbbi három kérdésben is elfogadók, 80 százalék felett van mindhárom említett esetben az abortusz támogatottsága.

 

A globális többség (62 százalék) azt mondja, hogy a terhességmegszakításnak a terhesség első hat hetében minden nő számára elérhetőnek kell lennie, az első 14 hétben majdnem a megkérdezettek fele (45 százalék) engedélyezné a műtétet, a válaszadók harmada pedig a terhesség huszadik hetéig támogatja az abortuszt.

Ezt kell tudni a kutatásról

A felmérést 20 523 75 év alatti felnőtt részvételével végezték el az Ipsos Global Advisor online platformján 2022. június 24. és július 8. között.

A legális abortuszhoz való joggal kapcsolatos vélemények a 27 országban is igen eltérők. Az abortusz jogi státuszának támogatottsága jellemzően a nők körében magasabb.

Az Ipsos idei felmérése szerint megnőtt az abortusz támogatottsága, világszerte átlagosan öt százalékponttal, egyedül Indiában csökkent az terhességmegszakításra igennel válaszolók aránya, ott pedig öt százalékpontos csökkenést mért a közvélemény-kutató cég.