Joe Biden volt alelnök volt a főszereplője az amerikai Demokrata Párt elnökjelölt-aspiránsainak legutóbbi vitáján - derül ki a Financial Times összefoglalójából. A két tucatnyi induló eddig két szócsatában mérte össze erejét, mégpedig úgy, hogy két tízes csoportban álltak a mikrofonok és a tévékamerák elé. Biden a július utolsó napján tartott fordulóban a második körben vitatkozott, és míg az első menetben gyengén szerepelt, addig a másodikban magára talált.

Kevésbé ismert és népszerű ellenfelei hosszú politikai pályafutásának több döntése miatt is támadták a 77 éves politikust. Ezek között szerepelt egy 25 évvel ezelőtti büntetőjogi reform, egy az iskolai szegregáció elleni jogszabály, illetve egy az illegális bevándorlók kezelésével kapcsolatos intézkedés. Az utóbbit Barack Obama elnöksége idején hozták illegális bevándorlók deportálásával kapcsolatban. Biden megvédte korábbi főnökét, mondván: Obama és Trump migrációval kapcsolatos politikájának összehasonlítása bizarr.

Öklözésre készült

A vitát figyelemmel követő elemzők megállapították, hogy ezúttal felkészült arra, hogy "öklöznie" kell, azaz arra, hogy ő lesz politikustársainak fő célpontja. Legutóbb Kamala Harris szenátor zavarba hozta azzal, hogy számonkérte rajta, miért működött együtt karrierje korábbi szakaszában a faji szegregációt támogató politikusokkal.

Most nála volt a pont Harrisszel szemben, amikor rámutatott arra, hogy kollégájának egészségügyi reformmal kapcsolatos tervei nem egyértelműek. Többszöri visszakérdezésre sem tudta ugyanis világossá tenni, hogy megtartaná-e a munkaadók által finanszírozott egészségügyi programokat. Biden figyelmeztette, hogy kettős beszéddel nem állhatna ki a siker reményében a 2020-as elnökválasztáson Donald Trump elnökkel szemben.

Kivédte a zaklatást is

Harris és Kirsten Gillibrand New York-i szenátor számon kérte a volt alelnökön, hogy helyenként túl barátságosan viselkedik a nőkkel. Biden visszakérdezte Gillibrandot: miért nem akkor vetette fel ezt, amikor csatlakozott hozzá egy olyan rendezvényen, amely a nők egyetemi tanulásának segítéséről szólt? Meg is válaszolta költői kérdését: azért, mert akkor még nem volt elnökjelölt-aspiráns.

Összességében megfigyelők szerint az ellene indított támadások megerősítették Biden vezető helyét a 2020-as demokrata elnökjelöltségért folyó versenyben. A legfrissebb felmérések szerint népszerűségi indexe 32 százalékon áll, utána Bernie Sanders következik 16, Elizabeth Warren 14, illetve Harris 11 százalékkal.

Püfölőgép volt, bokszzsák, és állta az ütéseket, sőt nyerni is tudott a visszatámadásokkal - mondta Larry Sabato a University of Virginia politológusa. Ha két órán át a legtöbb vitapartnered téged támad és bírod a nyomást, akkor te vagy a verseny éllovasa - tette hozzá. A visszavágó visszavágója egy hónap múlva lesz: a demokrata elnökjelölt-aspiránsok következő vitáját szeptemberben rendezi pártot irányító testület, a Democratic National Committee. Ezen már szűkíteni akarják a részt vevők számát.