Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lengyel cégek nem számíthatnak arra, hogy az állam szélesebbre tárja a kapukat a külföldi munkások előtt. A kormány inkább az 50 év felettieket és a munkanélkülieket biztatja munkára, illetve megadóztatná a gyermektelen lengyeleket - írja a Rzeczpospolita. A belügyminisztérium szerint még nem folynak konkrét munkálatok a gyerektelenségi adó ügyében.

A Rzeczpospolita hozzájutott az állam migrációs politikájának tervéhez, amelyből egyebek mellett kiderül, hogy kormány a külföldiek rövid ideig tartó alkalmazását támogatná, ahelyett, hogy tartósan beengednék az országba a vendégmunkásokat a családjukkal együtt. Emellett kizárólag a Lengyelországhoz kulturálisan közel álló államokból fogadnának érkezőket.

Új munkaerőt elsősorban házon belül keresnének, például az 50 év felettiek körében, akik jelenleg nem dolgoznak, illetve visszacsábítanák a nyugatra távozott 2,5 millió lengyel egy részét. További eleme a tervezetnek, hogy megadóztatnák a gyermek nélkülieket.

A szakértők hiányolják a dokumentumból a következő évek munkaügyi stratégiáját, azaz az állandó munkaerőhiány kezelését. Ha Lengyelország elveszti a csatát a külföldi munkásokért a csehekkel vagy a németekkel szemben, az a következő években fogja rontani a gazdaság teljesítőképességét. A Rzeczpospolita emlékeztet arra, hogy a belügyminisztérium becslése szerint 2030-ban négymillió dolgozó fog hiányozni a lengyel munkaerőpiacról.