Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

A Victor Ponta vezette kormány júliustól felére készül csökkenteni a kkv-k átalányadóját, 18-30 százalékkal emelkednének a szociális juttatások és a jelenlegi 24 százalékról 9 százalékra mérséklődne a kenyér, valamint a gyártásához kapcsolódó termékek és folyamatok áfája. Románia abban reménykedik, hogy az áfa leszállításával növelni tudja az adóbevételeket, az IMF szerint azonban súlyos hiba arra számítani, hogy az adócsökkentés miatt hirtelen kifehéredik a becslések szerint 70 százalékban fertőzött pékipar, ezért a kieső mintegy 250 millió lejt (közel 60 millió euró) más forrásból kell előirányozni.

A Valutaalap június végéig adott haladékot Bukarestnek, hogy privatizálja, illetve átszervezze az állami vállalatokat és csökkentse a központi adósság állományát. Ellenkező esetben − fogalmazott februárban Erik de Vrijer delegációvezető (képünkön) − megszűnik a kapcsolat a pénzintézet és Románia között. A privatizációs folyamat beindult, a Transgaz-rábocsátás sikeres volt és a vasúttársaságra is érkezett értékelhető ajánlat. A költségvetési hiány a 3 százalékos célon belül tartható, a GDP-növekedés az IMF-megállapodásban rögzített 1,6 százalék helyett akár 1,8 százalékos is lehet − állítja a kabinet abban bízva, hogy mindezt az IMF is pozitív jelzésként értelmezi.

Alig két hónappal az IMF-határidő lejárta előtt azonban a menedzsmentváltás az állami vállalatok élén akadozik, és továbbra is kétséges, hogy az IMF-listán szereplő, jelentős veszteséget termelő társaságokra sikerül-e vevőt találni. A 2011-ben megkötött 5,3 milliárd euró értékű elővigyázatossági típusú szerződés lezárása azonban létfontosságú, hiszen Bukarest egy újabb, két évre szóló megállapodást szeretne kötni a nemzetközi hitelezőkkel, lazább feltételek mellett. Romániának nincs szüksége anyagi segítségre, a védőháló ugyanakkor biztosítaná, hogy a piaci források kamatai alacsonyan maradjanak − véli Ponta.