A leggazdagabb németek megadóztatásából kellene finanszírozni a kormány 200 milliárd euró összköltségű rezsitámogatását a kabinet öt vezető gazdasági tanácsadója szerint – írja a Financial Times.

Az egyikük, Ulrike Malmendier szerint erre azért lenne szükség, mert a segítséget nem csak azok kapják, akiknek igazán szükségük lenne rá, most pedig a kormánynak meg kell birkózni az intézkedés kellemetlen oldalával, mégpedig azzal, hogy miből fizetik ki.

Ezek az intézkedések nem kimondottan célzottak, nem lehet csak bizonyos háztartásoknak küldeni a támogatást, ezt pedig szükséges összeg forrásának megfelelő kijelölésével lehet ellensúlyozni

- mondta Malmendier, a Kaliforniai Egyetemen oktató közgazdász professzor, aki szeptemberben lett a közgazdász tanácsadói bizottság tagja.

Elárulta, a testület három javaslattal állt elő a szükséges tőke előteremtésére, ezek között szerepelt a felső adókulcs emelése, hogy a legjobban kereső réteg egyfajta szolidaritási díjat fizessen. Az indítványra hivatalos választ nyolc héten belül kell adnia a kormánynak, az mindenesetre borítékolható, hogy komoly vitát generál majd a koalíció belül. Olaf Scholz kancellár pártja, a szociáldemokraták és a Zöld Párt üdvözölték a tehetősebbek keményebb megsarcolásának ötletét, a kormányzó szövetség harmadik tagja, a liberális FDP azonban elutasította a tervet.

A bizottság számításai szerint a német gazdaság idén 1,7 százalékkal növekedhet, jövőre azonban már 0,2 százalékkal zsugorodhat. Emellett azt prognosztizálták, hogy az infláció idén 8, jövőre 7,4, 2024-ben pedig 6,2 százalékos lesz.