Valószínűleg sokat törték a fejüket a Romániában a pénzügyminisztérium munkatársai, hogyan növelhetnék az adóbehajtás hatékonyságát, s ezáltal a költségvetési bevételeket, és végül kitalálták: ezentúl jelenteni kell az adóhatóságnak (ANAF), ha valaki útánvétellel fizet egy csomagért - írta a Maszol.

A kormány sürgősségi rendelete értelmében a futárcégeknek jelenteniük kell az adóhatóságnak, ha valaki átvételkor fizet az online rendelt termékekért. A gyorspostai szolgáltatást nyújtó cégeknek havi szinten kell majd továbbítaniuk az adatokat az ANAF-nak.

Az adóhivatal a feladó személyére kíváncsi, a feladás helyszínére és a leszállított áru ellenértékére.  „Ennek az ágazatnak a szabályozása abban segíti a román államot, hogy be tudja gyűjteni a román állampolgárok által várt szolgáltatásokhoz szükséges adókat és az illetékeket” – nyilatkozta Dan Cărbunaru kormányszóvivő. Véleménye szerint megalapozatlanok a félelmek, hogy a rendelkezés következményeként vissza lehet majd élni a vásárlók személyi adataival.