A kormány fontolgatja, ha valaki elmúlt 25 éves (és már nem jár neki a fiatalok szja-mentessége), de vállalja, hogy megszül egy gyermeket 30 éves koráig, akkor a korábbi szja-mentességet 30 éves koráig meghosszabbítják - írja a 24.hu, amely azt számolgatta, mennyit hozhatna ez az érintettek konyhájára.

Vélhetően azoknak a nőknek járna 25 és 30 éves koruk között is az szja-mentesség – feltehetőleg olyan szabályok szerint, mint ahogy januártól jár a 25 év alattiak szja-mentessége –, akik ekkor szülik meg gyermeküket. A 25 év alattiak szja-mentessége – amelyet az idén januártól vezettek be – nem korlátlanul jár, csak a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által az előző évi júliusában meghatározott bruttó átlagkeresetig.

Ennek alapján jövőre maximum havi 75 ezer forint lehet a 25 év alatti fiatalok adókedvezménye, ami évi 6 millió forintnyi adóalapig járhat, és összesen éves szinten legfeljebb 900 ezer forint többletjövedelmet generálhat nettóban.

Mikor járhatnak jobban?

Ezek szerint ennyi lehet az első gyermeküket megszülő 25 és 30 év közötti nők kedvezménye is, amennyiben jövőre bevezetik azt. De mit jelenthet az szja-kedvezmény egy szülő nőnek, aki – éppen a szülés nyomán – hosszabb-rövidebb időre kiesik a munkaerőpiacról, attól függően, hogy milyen családtámogatásra jogosult?

Ezzel kapcsolatban nem sikerült valami olyasmit kiszámolnia a hírportál sajtómunkásainak, ami jó hír lenne ahhoz képest, amit eddig is tudtunk. Nevezetesen a helyzet az, hogy aki hamar visszamegy dolgozni, több adókedvezményt gyűjthet be.