Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A vállalati adóelkerülés legnagyobb katalizátora az Egyesült Királyság és annak vállalati adóparadicsom-hálózata. Maga az Egyesült Királyság a 13. helyen szerepel, de a lista első tíz helyéből négyet brit tengerentúli és függő területek foglalnak el: a Brit Virgin-szigetek, Bermuda, a Kajmán-szigetek és Jersey - olvasható a portálon.

A Tax Justice Network kutatói megállapították, hogy a vizsgált államok által biztosított kedvezmények a vállalati adókulcsok jelentőségét teljesen kiüresítették, gyakorlataikkal pedig egy lefelé irányuló adóversenyt indítottak el, ami a fejlett és a fejlődő államok adóbevételeit egyaránt súlyosan csökkenti. Ez pedig nem csak a "pálmafás szigetekre" jellemző, hanem az európai országokra, köztük Magyarországra is.

A teljes listát itt lehet elolvasni.

A Tax Justice Network érvelése szerint a multinacionális vállalatok a gazdag és a szegény országokban is nagyban támaszkodnak különböző közszolgáltatásokra: egészségügyi és oktatási rendszerekre, melyek az általuk alkalmazott munkaerő számára életbevágóan fontosak, utakra és más infrastruktúrára, melyeket a termékeik szállítására használnak, jogi és igazságszolgáltatási szervekre, melyek a tulajdonuk és jogaik védelmét szolgálják. Mindezeket finanszírozni kell, ami nagyrészt adókból történik.

Amikor a nagyvállalatok kimenekítik a profitjukat egy adóparadicsomba azért, hogy minimalizálják az adóterheiket, potyautasként élvezik a közszolgáltatások előnyeit, amiket a kis- és középvállalkozások az állampolgárok adóiból tartanak fenn.

A Corporate Tax Haven index azt mutatja, hogy a 62 vizsgált ország adórendszere mennyire biztosít kedvező feltételeket az adóelkerülésnek az ott zajló vállalati tevékenységhez viszonyítva. Az index figyelembe vesz olyan tényezőket is, mint az adókedvezmények, a nagyvállalatok számára biztosított egyéb kiskapuk, az egyéb kedvező adózási feltételek, a transzparencia mértéke és más olyan mechanizmusok, melyeket az államok arra használnak fel, hogy magukhoz csábítsák a nagyvállalatokat.