Az erős figyelmeztetés egy, az Európai Bizottság számára készült elemzésben szerepel, amely azt vizsgálja, hogyan romlott az Unió tagállamainak költségvetési egyenlege a válság elmúlt 12 hónapjában megtett szükségintézkedések hatására. Az eurózóna pénzügyminiszterei ma tárgyalják meg a jelentésben foglaltakat, s kedden, a 27 Uniós tagállam pénzügyminisztereinek találkozóján szintén téma lesz.

Az összesített államadósság mértéke már 2007-ben elérte a GDP 66 százalékát, s már ez is meghaladta a maastrichti kirtériumokban foglalt 60 százalékot - emeli ki a pénzügyi lap. A Bizottság legutóbbi, hat hónapra előretekintő jelentése szerint jövőre a GDP 84, két év múlva pedig 88,2 százalékára növekszik az összesített adósság.

Az elemzés szerint, ha a válság előtti növekedési ütemre tér vissza az államadósságok bővülés, az az összesített GDP 100 százalékát már 2014-ben elérheti. A növekvő adósságállomány ellenére az Uniós tagállamok vezetői október végén megállapodtak abban, hogy a fiskális ösztönzőket 2011 végéig nem vonják vissza, tekintettel a gazdasági kilábalás törékenységére.

A Bizottság jelentése szerint egyébként öt tagállamban vált különösen feszítetté a költségvetés helyzete az egészségügyi és szociális kiadások magas szintje és a pénzügyi válság következményei miatt. Ezek Görögország, az Egyesült Királyság, Spanyolország, Írország és Lettország. Különösen Görögország helyzete aggasztó, ahol a népesség előregedése miatt az államadósság mértéke 2011-re elérheti az ország GDP-jének 135 százalékát is. Arra, hogy az államadósság mértéke ilyen magas szintre kússzon fel egy az euróövezetbe tartozó tagállamban, az euró 1999-es bevezetése óta nem volt példa.
QP | Quality Placement