Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A címben feltett kérdésre a rövid, általános válasz a következő lenne: semmi. Az adósságplafon elérésével a kormánynak nincs felhatalmazása a hitelfelvételre, így a kongresszus felfüggeszti vagy módosítja a korlátozás mértékét, ami 31,4 ezermilliárd dollár. Ez nem ritka jelenség az Egyesült Államokban, 1960 óta a BBC szerint összesen 78 alkalommal emelték, bővítették vagy vizsgálták felül az adósságplafont. Ebből három az elmúlt hat hónapban történt.

A hosszú válasz persze ennél összetettebb. Ezúttal ugyanis egy republikánusok és demokraták közötti csörte miatt olyannyira elhúzódhat a folyamat, hogy akár technikai csődöt is jelenthet az Egyesült Államok, történelme során először.

A Republikánus Párt ezúttal ragaszkodik ahhoz, hogy az adósságplafon emeléséhez csak akkor járulnak hozzá, ha a Demokrata Párt vállalja, hogy a kormányzati kiadásokat visszavágja a következő évtized során. A másik oldal azonban nem nyitott erre, és azzal vádolják a republikánusokat, hogy szándékosan játszanak arra, hogy technikai csődbe hajszolják az Egyesült Államokat.

Milyen reakciók várhatók?

Az Egyesült Államok 2011-ben is közel került a technikai csődhöz, akkor mindössze néhány órával az utolsó pillanat előtt állapodtak meg végül az adósságplafon emeléséről. A mutatványt a Standard & Poor’s egy leminősítéssel jutalmazta.

A kormányzati elemzők becslései szerint abban az évben a késlekedés miatt legalább 1,3 milliárd dollárral nőtt az amerikai államkincstár hitelfelvételi költsége, mivel a befektetők a bizonytalanság miatt magasabb kamatokat követeltek.

A szakértői prognózisok szerint az aktuális vita is megrángatja majd a pénzpiacokat idén.

Armageddon mikorra várható?

Janet Yellen pénzügyminiszter számításai szerint a katasztrófa, amikor az Egyesült Államok már nem képes tovább teljesíteni pénzügyi kötelezettségeit, júniusban következhet be. Addig a kormány bizonyos intézkedésekkel még újabb kölcsön felvétele nélkül is boldogul.

Amennyiben azonban túlfeszítik a húrokat, és nem születik időben megállapodás az adósságplafon emeléséről, bekövetkezik a technikai csőd. Ebben az esetben az Egyesült Államok pénzpiaci megbízhatósága meginogna, az amerikai állampapírokkal való kereskedelem sem jelentené már azt az alacsony kockázattal járó, egyik legbiztonságosabbnak tekinthető befektetést, mint korábban.

Problémás lenne a társadalombiztosítási kötelezettségek ellátása, a nyugdíjak, a köztisztviselők kifizetése. Még az időjárás-jelentés is – felülmúlva a már eleve meglévő bizonytalansági faktorokat – megbízhatatlanná válna, miután az adatok többségét az államilag finanszírozott Nemzeti Meteorológiai Szolgálat biztosítja.