Már másodszor halasztotta el a szavazást az amerikai kongresszus a republikánusok költségvetési deficitcsökkentő tervéről, amelynek elfogadásáért cserébe a párt támogatná az adósságplafon emelését. John Boehner, az alsóház elnöke, a terv kidolgozója és emberei nem tudták megszerezni a kellő számú támogatót, ugyanis a párt ultrakonzervatív szárnyához, a Tea Partyhoz tartozó képviselők keveslik a javasolt 917 milliárd dolláros kiadáscsökkentést, a tervben szereplőnél sokkal radikálisabban megnyirbálnák a szociális kiadásokat. A BBC észak-amerikai szakkommentátorának értékelése szerint az, hogy a republikánus vezetők nem tudják felsorakoztatni párttársaikat saját javaslatuk mögé, ékes bizonyítéka a Tea Party mozgalom kő kemény eltökéltségének, erejének és befolyásának.

A republikánusok 240 képviselővel rendelkeznek a 433 fős alsóházban, a szavazás sikeréhez 216 voksra, plusz a házelnök - Boehner - támogatására van szükségük. Hiába lenne meg azonban esetleg a többség a mára tervezett újabb fordulón, a demokrata többségű szenátus és a Fehér Ház biztosan elutasítja javaslatukat. Eközben a felsőház képviselői szintén az urnákhoz járulnak a hét végén, hogy szavazzanak John Reid, a szenátusi demokrata képviselőcsoporjának vezetője javaslatáról, amely 2,2 ezer milliárd dollárral mérsékelné a költségvetés hiányát tíz év alatt és - szemben Boehner elképzelésével, amely csak a tél végéig emelné meg az adósságkorlátot - a jövő évi elnökválasztások utánig kitartó plafonnövelésről döntene. Ezt a tervet jelenlegi formájában nem fogadják el a republikánusok, így az a kongresszusban bukna el.

Miközben a törvényhozás két házának képviselői a nagyközönségnek játszanak, a Bloomberg értesülései szerint a háttérben folynak az egyeztetések a válság megoldásáról. Ezek középpontjában az áll, hogyan lehetne rákényszeríteni a jövőben a mindenkori amerikai kormányokat, hogy hozzák egyensúlyba költségvetést, megelőzve ezzel az adósság növekedését. Ehhez törvényben rögzített automatikus deficitcsökkentési, illetve adóemelési mechanizmusok elfogadását mérlegelik, amelyek akkor lépnének életbe, ha az elfogadott megtakarítások nem teljesülnek.

A BBC tudósítása szerint a kialakult helyzet feloldásának legvalószínűbb forgatókönyve Reid tervének módosítása úgy, hogy az elfogadható legyen a republikánusoknak. Vélhetően az előbbiek szellemében deficitcsökkentő mechanizmusokat építenének be a javaslatba. Ezt követően az utolsó pillanatban szavaz majd a két ház, a voksolásokon hajszál híján megy át a javaslat. Ezt megelőzően hét végén tovább folytatódik a befektetők és a publikum idegeit borzoló, alkudozással és vádaskodással színesített politikai színjáték.

A Bloomberg demokrata forrásokra hivatkozva azt is közölte, hogy az Obama-adminisztráció tisztviselői még ma, a pénzpiacok zárása előtt nyilvánosságra hozzák azokat a szabályokat, amelyeket a kormány a megállapodás hiányában alkalmazna. Ez lényegében annak felsorolása lesz, milyen sorrendben fizetik ki az állam számláit, ha nem nő az adósságplafon, s ezért a kormány nem vehet fel több hitelt. Így kiderülhet, hogy a kudarc esetén ki nem jutna hozzá a pénzéhez.