Elkötelezte magát a nemzetközi adósztenderdek bevezetése mellett a transzparencia és információcsere terén a Seychelle-szigetek, illetve további két karibi sziget, a Dominikai-közösség és Anguilla.

Októberben ezért lekerültek a "feketelistáról", mivel azonban ezek az országok még nem teljesítik az összes minimumfeltételt, a „szürkelistára” kerültek - mondta, Bővíz Ferenc, a Deloitte adóosztályának szenior menedzsere.

A módosítások után a következő 9 állam maradt a feketelistán: Amerikai Szamoa, Fidzsi, Guam, Palau, Panama, Szamoa, Trinidad és Tobago, Amerikai Virgin-szigetek, valamint Vanuatu.

Az Európai Unió Tanácsa a lista összeállításánál három szempontrendszer alapján mérlegel, amelyek az adóügyi információk transzparencia vizsgálata, a méltányos adóverseny biztosítása és az OECD által kidolgozott BEPS adóelvek megfelelő alkalmazása.

A feketelistára azok kerülnek fel, akik nem felelnek meg az EU adósztenderdjei alapján az adóelkerülés elleni minimum elvárásoknak. (Arról korábban a Napi.hu is beszámolt, hogy Magyarországot sokan adóparadicsomként emlegetik.)

A három fent említett államon kívül a lista további országokkal bővült. Costa Rica, Hong Kong, Észak-Macedónia, Qatar, valamint Uruguay is felkerültek a szürkelistára.

Míg Észak-Macedónia kötelezettséget vállalt a preferenciális adórendszerének módosítására vagy eltörlésére 2022 december 31-ig, addig a többi szürkelistára került állam a territorális adórendszer módosítását tűzte ki célul annak érdekében, hogy elkerülje külföldi jövedelme kettős nem-adóztatását.  A fentieken túl a tanács Ausztráliát, Eswantinit és a Maldív-szigeteket azonban eltávolította a listáról.

Az Európai Parlament épp csütörtökön hozott határozatot a multinacionális vállalatok szigorúbb adóügyi ellenőrzéséről. Ennek része, hogy sokkal jobban figyelnek az offshore érdekeltségekre, azokat is beszámolóra kötelezik.

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.