Ausztrália fő villamosenergia-piacának üzemeltetője, az Australian Energy Market Operator (AEMO) készített egy új prognózist arra vonatkozóan, hogy az energiaszektor egyre gyorsuló ütemű átalakulása hova fog eljutni 2030-ra. A roadmap szerint az évtized végére a lakások felét tetőtéri napelemekkel szerelik fel, ami elősegíti a széntüzelésű energiatermelésből való gyorsabb kilépést.

A tanulmány olyan fontosnak tűnik, hogy a Bloomberg is részletezte. E szerint a napelemek mintegy 14 gigawattnyi (GW) erőművi kapacitást válthat ki az évtized végére, ami azért érdekes, mert a jelenleg hivatalosan bejelentett bezárások összesen 5,4 GW-ra vonatkoznak. Márpedig, ha az AEMO szerint ennek több mint kétszeresére nem lesz szükség alig 8 év múlva, az alapvetően megváltoztathatja az ország fejlesztési terveit, és az ausztrál energiastratégiát. 

Az AEMO prognózis főbb tételei 2050-ig

  • energiatároló kapacitás (akkumulátorok, víztárolók és virtuális erőművek) triplázása
  • tízezer kilométernyi távvezeték építése
  • a tetőtéri napelemes kapacitások négyszerese, ám ezek többségének csatlakoztatása is  dedikált energiatároló rendszerhez

Az ágazat a korábban vártnál gyorsabb változáson megy keresztül, a rendszerüzemeltető cég szerint pedig erre időben reagálni kell. A számításaik szerint például arra, hogy a hálózatra kapcsolt háztartások több mint fele tetőtéri napelemeket használ majd, és ez az arány 2050-re 65 százalékig is felkúszhat. (Ez leginkább azt jelenti, hogy a háztartások kevesebb áramot vesznek majd a piacról, viszont ott az eddigi fogyasztói státuszból a termelő-fogyasztó státuszba lépnek majd át.)  

Az AEMO tervei szerint mindennek az az eredménye, hogy bár Ausztrália továbbra is jelentős mértékben szénfüggő az energiatermelésben, de 2050-re a közüzemi méretű szél-, és napenergia kapacitások 140 GW-ig hízhatnak majd, ami a szénpotenciálnak több mint kilencszerese.

"Megvan a tervünk arra vonatkozóan, hogy kevesebb mint egy évtized alatt hogyan juthat el odáig, hogy Ausztrália szénmentes energiahálózatot üzemeltethessen" – mondta a Bloombergnek Richie Merzian, az Australia Institute éghajlat- és energiaprogram igazgatója, aki a fosszilis tüzelőanyagokról való gyorsabb elállást szorgalmazza.