A hozzáadottérték-adóra (áfa) vonatkozó közös uniós rendszeréről szóló irányelv módosításai lehetővé teszik a tagállamok számára, hogy a várakozások szerint hamarosan elérhetővé váló oltóanyagokat és tesztkészleteket, valamint a járvány megelőzéséhez, és a fertőzöttek és a betegek kezeléséhez szorosan kapcsolódó szolgáltatásokat ideiglenesen mentesítsék az áfa alól.

Az említett termékekre és szolgáltatásokra vonatkozó intézkedések csak az Európai Bizottság vagy a tagállamok által engedélyezett koronavírus-elleni vakcinákra, valamint a hatályos uniós jogszabályoknak megfelelő vírusteszt-készletekre vonatkoznak.

Az ideiglenes áfamentességre vonatkozó intézkedést 2022. december 31-ig lehet alkalmazni.

Még messze nem voltak oltások, amikor a világ nagyobb gazdaságait figyelmeztették közgazdászok és egészségügyi szakemberek is, hogy az oltások megfizethetőségét garantálni kell a szegényebb országok miatt is. A globalizáció miatt ugyanis nem jelent megoldást a világgazdaság számára sem, ha a fejlett államok engedhetik csak meg maguknak a vakcinaprogramokat. A vezető gazdaságok erre ígéretet is tettek.