A biztos kiemelte: elsősorban azokat a nőket és lányokat kell biztonságba helyezni, akik tálibok számára nem elfogadható tevékenységeik miatt veszélyeztetett helyzetbe kerültek, ilyenek például a nőjogi aktivisták, az újságírók és az oktatásban dolgozók. Továbbá azt is el kell kerülni, hogy a menekültek illegális migrációs útvonalakon érkezzenek Európába - idézi az MTI. Közölte: szeptemberben áttelepítéssel foglalkozó magas szintű fórumot szervez az Európai Bizottság az uniós tagállamok, nemzetközi szervezetek és más olyan országok részvételével, amelyek jelezték, hogy készek az afgán menekültek befogadására.

"Természetesen az áttelepítés nem megoldás az összes afgán számára, de vannak bizonyos személyek, akiknek most rögtön van szüksége védelemre. Azt, hogy ez hány embert érint, még nem tudjuk, így egyelőre célkvótát sem tudunk meghatározni" - hangsúlyozta.

Johansson felhívta a figyelmet: el kell kerülni, hogy Afganisztán ismét az nemzetközi terroristák és szervezett bűnözői csoportok menedékhelyévé váljon. Utalt arra, hogy a tálibok szoros kapcsolatokat ápolnak az Al-Kaida terrorszervezettel és az Iszlám Állammal is. A fenyegetettség magasfokú, ezért minden meg kell tenni annak biztosítására, hogy a tálib rezsim megszüntesse a nemzetközi terrorizmussal való minden kapcsolatát.

A biztos szerint a rendkívüli tanácskozáson több tagállam belügyminisztere is egyetértett abban, hogy újabb lépéseket kell tenni az új menekültügyi szabályozáscsomag elfogadása érdekében.

"Hangsúlyozottan fontos az új szabályzás elfogadása. Az unió ma már sokkal felkészültebb, mint a 2015-ös menekültválság idején volt. Nem várhatjuk meg, hogy migránsok tömegei jelennek meg külső határainkon" - mondta Ylva Johansson.

Horst Seehofer német belügyminiszter nyilatkozatában ellenezte, hogy célszámokat írjon elő az Európai Unió a menekültek befogadásával kapcsolatban, mert véleménye szerint a számszerűsítés csak ösztönöné a migrációs folyamatokat.

Jean Asselborn luxemburgi külügy és bevándorlási ügyekért felelős miniszter kifogásolta, hogy a nyilatkozat nem tartalmaz határozottabb megfogalmazást a menekültek áttelepítése érdekében. Mint mondta, személy szerint egy közös uniós menekültkvótát támogatna, de elismerte, hogy ez már nem lesz lehetséges.

"Az EU értékre épül, első számú céljának most nem annak kellene lennie, hogy megerősítse a határokat és az illegális afgán menekülteket visszaküldje hazájukba, hanem az, hogy minél több kiszolgáltatott helyzetben lévő embernek adjon menedéket" - fogalmazott Asselborn.