Afganisztán valutatartalékai többnyire külföldi számlákon vannak, és valószínűleg a tálib vezetők számára hozzáférhetetlenek, így az országnak kétségbeejtően kevés dollárja van - mondta Ajmal Ahmady, aki Kabul elfoglalásáig a központi bankot vezette.

A Da Afghanistan Bank (DAB) mintegy 9 milliárd dollárt ellenőrzött, ebből mintegy 7 milliárd dollárt készpénz, arany, kötvények és egyéb befektetések keverékeként az amerikai jegybanknál tartottak - közölte Ahmady, az ügyvezető kormányzó a Times of India szerint. A valutakészletek másik része egyéb nemzetközi számlákon és a Nemzetközi Fizetések Bankjánál (Bank for International Settlements, BIS), a jegybankok svájci székhelyű központi szervénél van, és nem fizikailag a DAB páncéltermeiben. A teljes összegnek körülbelül 0,2 százaléka vagy annál kevesebb marad a tálibok számára hozzáférhető.

"Afganisztán nagy folyó fizetési mérleghiánya miatt a DAB arra volt utalva, hogy néhány hetente fizikai készpénzszállítmányokat kapjon" - mondta Ahmady a helyzetről, aki szerint a romló biztonsági helyzet miatt a szállítmányok leálltak, a fennmaradó készpénz és valuta mennyisége közel nulla.

Egy amerikai kormányzati tisztviselő azt is elmondta a Reutersnek, hogy az afgán kormánynak az Egyesült Államokban tartott vagyonát nem bocsátják a tálibok rendelkezésére.

A tálibok, akik jelenleg Kabult ellenőrzik, azt mondták, hogy a kincstár, a közintézmények és a kormányhivatalok a nemzet tulajdonát képezik. Ahmady elmondta, hogy értesülései szerint a tálibok a banki alkalmazottaknál érdeklődtek a vagyontárgyak hollétéről, de hozzátette, hogy előre látniuk kellett volna, hogy lehetetlen lesz hozzáférni azokhoz.

Most arra számít, hogy a helyi valuta, az afgáni árfolyama összeomlik, mivel a központi bank nem tud elég dollárt szállítani a helyi bankoknak, és a tálibok tőkeellenőrzéssel fogják megakadályozni a kiáramlást.

Hétfőn még 1 dollár 81 afgánit ért, viszont szerda délután 4-kor már 86 afgániért adtak egy dollárt. Aznap, ahogy a tálibok közelítettek Kabul, a főváros felé, az emberek meg is rohanták a bankokat.