"A szövetségesek kaotikus távozása Afganisztánból, ahol a tálib mozgalom gyakorlatilag azonnal átvette a hatalmat, Donald Trump amerikai elnök és utódja, Joe Biden hibája. "Mindenesetre érvényes, hogy amennyiben ez egy nem egyeztetett amerikai akció volt, fel kell tenni a kérdést, nincs-e szükség a NATO-reformjára" - idézi a cseh elnök vasárnapi, a Blesk.cz hírportálon közölt interjúját az MTI.

A NATO nem maradhat továbbra is az "Egyesült Államokat kiszolgáló szervezet", és nagyobb egyenlőségre van szükség a szövetség tagjai között. A szervezet legutóbbi csúcstalálkozóin a tagállamok vezetői többnyire hallgatással vették tudomásul az Egyesült Államok terveit, hogy elhagyja Afganisztánt. "Kollektív vezetésre van szükségünk a NATO-ban, és nem arra, hogyha egy elnök kiadja a parancsot, akkor a többiek meghallgatják" - húzta alá Milos Zeman.

Hozzátette: egyetért Emmanuel Macron francia elnök véleményével, miszerint Oroszország nem a NATO ellensége. Zeman szerint minden katonai szervezetnek meg kellene határoznia, kit tekint az ellenségének. "Az ellenség a nemzetközi terrorizmus" - hangsúlyozta a cseh államfő.

Milos Zeman a hét elején is élesen bírálta az USA-t és a NATO-t. A Parlamentní Listy nevű baloldali internetes hírportálon kedden megjelent interjúban azt mondta, hogy az Egyesült Államok Afganisztán elhagyásával elveszítette a világ vezetőjének a presztízsét, míg a NATO megkérdőjelezte saját létének jogosságát, mert drámai módon csődöt mondott.