Amerikai diplomatákat is helikopterrel kellett evakuálni a nagykövetségről.

A tálibok komolyabb ellenállás nélkül tudják átvenni az irányítást a fővárosban, amely az utolsó afgán bástyának számított. Az átadásról jelenleg is tárgyalások folynak a kormánnyal.

Amerika a 2001-es terrortámadás után döntötte meg a tálibok hatalmát Afganisztánban és igyekezett egy olyan kormányt hatalomra juttatni, katonáit kiképezni, amely közelebb áll a nyugati értékrendhez. Miután Joe Biden elnök a csapatok kivonásáról döntött a tálibok villámgyorsan visszafoglalták az országot.

Ez a gyorsaság megdöbbentette a világot, tekintve, hogy Amerika csillagászati összegeket költött el az országban annak érdekében, hogy a kormány hatalmát stabilizálja.

A Reuters azt írja, hogy a tálibok most a modernebb arcukat próbálják mutatni a világ felé, akik már nem próbálják meg a nőket távol tartani az oktatástól és nem alkalmaznak olyan büntetéseket, mint a megkövezés, az amputálás vagy az akasztás.

Az országban nagy a káosz, az emberek menekülnek, sokan autóikat hátrahagyva mennek a repülőtérre.

Közben az albán kormány jóváhagyta Washington kérését, hogy ideiglenesen befogadja az Egyesült Államokba belépni kívánó afgán politikai menekülteket. Tolmácsok, rögzítők és az amerikai hadsereggel együtt dolgozók lehetnek köztük