Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, és Antony Blinken amerikai külügyminiszter is megosztott a Twitteren egy nemzetközi nyilatkozatot, amely megerősíti, hogy az Afganisztánból távozni kívánó afgánok és külföldi állampolgárok számára lehetővé kell tenni a távozást. Az utakat, repülőtereket és határátkelőket nyitva kell tartani, és fenn kell tartani a nyugalmat.

A kiadott dokumentumban az azt aláíró országok kijelentik:

Tekintettel a romló biztonsági helyzetre, támogatjuk, dolgozunk rajta és felszólítunk minden felelt, hogy tartsa tiszteletben és segítse elő a külföldiek és az országot elhagyni kívánó afgánok biztonságos és rendezett távozását. Az Afganisztánban hatalmi és hatósági pozícióban lévők felelősséggel tartoznak - és elszámoltathatók - az emberi élet és a tulajdon védelméért, valamint a biztonság és a polgári rend azonnali helyreállításáért.

A távozni kívánó afgánok és külföldi állampolgárok számára lehetővé kell tenni a távozást; az utakat, repülőtereket és határátkelőket nyitva kell tartani, és fenn kell tartani a nyugalmat.

Az afgán nép megérdemli, hogy biztonságban, védettségben és méltóságban éljen. Mi a nemzetközi közösségben készen állunk arra, hogy segítsük őket.

Az Afganisztánról kiadott, fenti közös nyilatkozatot eredetileg 73 ország és az EU külügyi főképviselője írta alá, amelyek a következők:

Albánia, Ausztrália, Ausztria, Bahama-szigetek, Belgium, Burkina Faso, Chile, Costa Rica, Costa Rica, Elefántcsontpart, Cseh Köztársaság, Dánia, Dominikai Köztársaság, El Salvador, Észtország, Kanada, Kolumbia, Horvátország, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Mikronéziai Szövetségi Államok, Fidzsi-szigetek, Finnország, Franciaország, Grúzia, Ghána, Ghána, Görögország, Németország, Guatemala, Guyana, Haiti, Honduras, Izland, Horvátország, Írország, Olaszország, Japán, Koszovó, Lettország, Libéria, Lichtenstein, Litvánia, Luxemburg, Málta, Marshall-szigetek, Mauritánia, Montenegró, Nauru, Hollandia, Új-Zéland, Niger, Észak-Macedónia, Norvégia, Palau, Panama, Paraguay, Lengyelország, Portugália, Katar, Koreai Köztársaság, Ciprusi Köztársaság, Románia, Sierra Leone, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország, Suriname, Svédország, Togo, Tonga, Uganda, Egyesült Királyság, Ukrajna és Jemen.

A listához csatlakozott az Amerikai Egyesült Államok is:

 

 

Az uniós tagállamok aláírói közül viszont hiányzik Magyarország és Bulgária.

Belgium nem küld vissza migránsokat

A belga kormány - a tálib felkelők győzelme után - úgy döntött, hogy mégsem küldi vissza Afganisztánba azokat a migránsokat, akik nem kaptak menekültstátuszt az országban - írta hétfőn a The BrusselsTimes hírportál az MTI szerint.

A lap szerint Sammy Mahdi migrációs és menekültügyekért felelős államtitkár csütörtökön még úgy nyilatkozott, hogy nem hajlandó követni Hollandia és Németország példáját, így a belga kormány nem fogja felfüggeszteni a kitoloncolásra várók hazatelepítését. Mahdi azóta megváltoztatta az állápontját, és kijelentette, hogy az illegális bevándorlókat légi úton lehetetlen visszaküldeni Afganisztánban, mivel jelenleg kaotikus állapotok uralkodnak a kabuli nemzetközi repülőterén.

Belgiumnak továbbá biztosítania kell a háború és az üldöztetés elől menekülők védelmét

- idézte az államtitkárt a The BrusselsTimes.

Belgium múlt hétfőn - Németországgal, Ausztriával, Hollandiával, Dániával és Görögországgal, együtt - az Európai Bizottsághoz fordult levélben, amelyben azt kérték, hogy az unió ne akadályozza meg a menekültstátuszra nem jogosultak hazaküldését Afganisztánba. Németország és Hollandia múlt hét közepén bejelentette, hogy a háborús helyzet miatt nem küldi vissza az illegális migránsokat hazájukba.

Hétfői hírek szerint több száz, Afganisztánból menekülni akaró civil hatolt be a kabuli nemzetközi repülőtérre, az ott lévő amerikai csapatok a levegőbe lőttek a tömeg oszlatására. Vasárnap a radikális iszlamista tálib seregek harc nélkül behatoltak a fővárosba, és elfoglalták az afgán kormányerők által elhagyott kormányzati intézményeket. Vasárnap Asraf Gáni afgán elnök elmenekült az országból, a tálibok pedig a főváros teljes területét ellenőrzésük alá vonták.