Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ENSZ Népesedési Alapjának (UNFPA) becslése szerint ha az afgán nők nem kapnak segítséget, akkor 2025-ig 51 ezer anyai többlethalálozás mellett 4,8 millió nem kívánt terhesség következhet be - olvasható a portál cikkében.

"Az egészségügyi létesítmények Afganisztán-szerte összeomlanak, az anyai és gyermekhalandósági arányok sajnos növekedni fognak" - mondja Wahid Majrooh egészségügyi miniszter, az egyetlen miniszter, aki Kabul múlt havi eleste óta a posztján maradt. Megfogadta, hogy harcolni fog az afgánok egészségéért, de nehéz küzdelem elé néz.

A tálib hatalomátvétel óta az Afganisztánba irányuló nemzetközi segélyezést befagyasztották. A segélyszervezetek, legyen szó akár civil kezdeményezésekről, akár a WHO-ról, a kabuli reptér kaotikus működését okolják azért, hogy nem tudják eljuttatni az afgánokhoz az adományokat.

A nők reproduktív egészségét szolgáló életmentő eszközökhöz és gyógyszerekhez való hozzáférés jelentősen sérül. A koronavírus terjedése miatt az időzítés kétszeresen is szerencsétlen. "Nem vagyunk felkészülve a koronavírus negyedik hullámának lehetőségére" - mondja Majrooh.

Afganisztán keleti részén, Nargarhar provinciában gyermeket szülni ma egészen más, mint egy bő hónapja volt. Rabia harmadik gyermekének adott életet egy kis kórházban, de azt mondja, mostani szülésélménye borzalmas a korábbiakkal összehasonlítva. Nem tudtak neki semmilyen gyógyszert, akár fájdalomcsillapítót és élelmet sem adni, miközben 43 Celsius-fokos szülőszobán hozta világra gyermekét, az intézmény ugyanis áramellátás nélkül van hetek óta. A szülés idején nem volt üzemanyag a generátorok működtetésére sem, így szülésznője, Abida a telefonjával világított, miközben Rabia vajúdott.