A vállalatok és a befektetők olyan projekteket fontolgatnak, amelyeket korábban figyelmen kívül hagytak, miközben a kormányok is Afrikára figyelnek, mert szeretnék biztosítani, hogy országaik elegendő fémet tudjanak beszerezni a gyorsuló nettó nullára való áttéréshez – írja a Reuters.

Az idei Investing in African Mining Indaba konferencián, amely május 9-12. között zajlik Fokvárosban, a szervezők szerint évek óta a legmagasabb rangú amerikai kormánytisztviselő, valamint a Japán Olaj-, Gáz- és Fémipari Vállalat képviselői vesznek részt, ami jelzi a gazdag országok növekvő aggodalmát az ellátás biztosítása iránt.

"A valóság az, hogy a világ által keresett erőforrások jellemzően nehéz helyeken találhatók" - mondta Steven Fox, a New York-i székhelyű Veracity Worldwide politikai kockázati tanácsadó cég ügyvezető elnöke.
"Bár Afrika kihívásokkal jár, ezek a kihívások nem nehezebbek, mint a meglévő kihívások Kanadában.

Könnyebb lehet egy projektet ténylegesen megvalósítani Afrikában, mint egy olyan helyen, mint Kanada vagy az Egyesült Államok" - tette hozzá.

Az Egyesült Államok támogatásáról biztosította az új helyi bányákat, de a projektek elakadtak. A Rio Tinto Resolution rézprojektje például az amerikai őslakosok földterületre vonatkozó követelései és természetvédelmi kérdések miatt leállt.

A szubszaharai Afrikában a bányászat kockázatai továbbra is magasak. Az aranyban gazdag Száhel-övezetben található bányák előtt álló akut biztonsági kihívásra a múlt hónapban derült fény, amikor az orosz Nordgold felhagyott a Burkina Faso-i Taparko aranybányá feltérképezésével, mert a militánsok egyre nagyobb fenyegetést jelentettek.

Még a kontinens legiparosodottabb gazdaságában, Dél-Afrikában is, a romló vasúti infrastruktúra miatt néhány széntermelő arra kényszerül, hogy a termékét teherautóval szállítsa a kikötőkbe.

Most, hogy Oroszország a világ nikkelkészletének 7 százalékát, a világ platinakészletének 10 százalékát és a világ palládiumkészletének 25-30 százalékát immár nem termeli ki, Afrika gazdag fémlelőhelyei sokkal vonzóbbnak tűnnek.

"Bányavállalatként nincs sok lehetőség, és ha növekedni akarsz, kockázatosabb országokban kell keresgélned" - mondta George Cheveley, a Ninety One portfóliómenedzsere.

"Nyilvánvaló, hogy az ukrán háború miatt az emberek érzékenyebbek a geopolitikai kockázatokra, és nem lehet megjósolni, hogy mely projektek fognak működni és melyek nem" - tette hozzá. tanzániai Kabanga Nickel projekt januárban biztosította a finanszírozást a globális bányászati vállalat, a BHP részéről, és Chris Showalter vezérigazgató szerint a potenciális átvevők részéről egyre nagyobb a kereslet.
Az Oroszországgal az invázió miatt elrendelt nyugati szankciók arra kényszerítik a fémellátási láncokat, hogy geopolitikai szempontok szerint alakítsák át azokat - mondta Showalter.
"Nem mindenki fog tudni tiszta akkumulátorfémeket beszerezni egy barátságos helyről, ezért azt hiszem, nehéz döntéseket kell majd hozni."