A tanács csütörtöki közlése szerint a hároméves időszakra szóló intézkedéssel az EU fenntartja az afrikai vezetésű békefenntartó műveletekhez nyújtott hosszú távú támogatását, az Afrikai Unió szükség esetén ugyanis támogatást kérhet a biztonsági fejleményekre történő gyors reagálás érdekében.

Az EU továbbá támogatást hagyott jóvá a Boko Haram nevű terrorszervezet elleni többnemzetiségű munkacsoport hatékonyságának fokozására, valamint a biztonságos környezet megteremtésére a más terrorcsoportok tevékenysége által érintett területeken - írta az MTI.

A támogatás keretében az EU 10 millió euróval növelte a terrorista csoportok elleni küzdelem jegyében igénybe vehető forrásokat, 20 millió euróra növelve ezzel a teljes támogatását - írták. A finanszírozás fedezi a személyi, működési és logisztikai költségeket, beleértve a földi és légi szállítást, a kommunikációs eszközök beszerzését és az orvosi szolgáltatásokat - közölték.

Az Európai Békekeretet (EPF) az EU 2021-ben hozta létre, hogy világszerte támogassa partnereit a katonai és védelmi területeken.