Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tokiói kereskedelmi és ipari minisztérium pénteken közölte, hogy az ipari termelés májusban 3,6 százalékkal esett vissza áprilishoz képest, amikor még 4 százalékos növekedést regisztráltak. A végleges adat még kedvezőtlenebb a két héttel ezelőtt közzétett, 3,3 százalékos csökkenést valószínűsítő becslésnél.

A csökkenés fő oka a szezonális hatások mellett az, hogy a nagy készletállomány miatt az autógyárak és az építőipari gépeket és a közlekedési eszközöket gyártó cégek visszafogták termelésüket. A külföldi megrendelések elmaradtak a várakozásoktól és csökkent a háztartások költekezése is.

Éves összevetésben viszont 6,5 százalékkal bővült az ipari termelés, ami 2014 márciusa óta a legjobb érték. Idén áprilisban 5,7, márciusban pedig 3,5 százalékkal nőtt az ipari termelés éves szinten.

A jen árfolyama alig változott a friss adatokra: az euró 129,37, a dollár 113,43, az angol font 117,31, a svájci frank pedig 113,42 jenen forgott, alig észrevehetően emelkedett egy perccel a közzététel után.