Barroso gazdasági és költségvetési szempontból indokolatlannak nevezte a piaci aggodalmakat, valamint rámutatott, hogy a két EU-tagállam igyekszik minden szükséges lépést megtenni gazdaságuk megerősítése érdekében - írta az MTI.

A bizottság elnöke szerint a befektetők azért bizalmatlanok, mert nem tudják, mennyire képes az euróövezet rendszerszinten válaszolni a kialakuló válságra.

Barroso emlékeztetett arra, hogy a július 21-ei megegyezés a második görög mentőcsomagról már próbált rendszerszinten válaszokat találni a problémákra. Ilyen volt - egyedi és nem általános megoldásként - a magánszektor bevonása a teherviselésbe, az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz hatékonyságának növelése, vagy az euróövezet kormányzati szerkezetének megváltoztatása.

A bizottság vezetője sürgette a júliusi tárgyalások résztvevőit, hogy minél előbb tegyenek eleget ígéreteiknek, ezzel is "egyértelműen jelezve az eurózóna eltökéltségét az adósságválság kezelésére a helyzet komolyságának megfelelő eszközökkel".

Barroso közleményében biztosított arról, hogy a július 21-ei megállapodás hatályba lépéséhez szükséges technikai munka már elkezdődött, és a lehető leghamarabb be is fog fejeződni.

Szerdán Olaszország hitelköltségei olyan magasságokba emelkedtek, amelyet Róma az euró bevezetése óta nem látott.