A bejelentést követően estek az ázsiai indexek, a dél-koreai von árfolyam jelentősen gyengült a dollárhoz képest, és tízheti mélypontra zuhant. Magasabb készültségbe helyezték a dél-koreai haderőt, a Fehér Ház bejelentete, hogy a stabilitás érdekében kiemelt figyelemmel követi a fejleményeket.

Az észak-koreai fejleményeket világszerte aggodalommal figyelik a befektetők, mert tartanak a térség destabilizálódásától, Európában csökkenőben vannak a részvényárfolyamok, és gyenge nyitást valószínűsítenek az amerikai határidős mutatók is. Aggodalomra ad ugyanis okot, hogy nem lehet biztosra venni, kinek az irányítása alá kerül az elszigetelt ország és a nukleáris programja.

Kim Dzsong Il - aki hivatalosan a Nemzetvédelmi Bizottság elnökeként állt Észak-Korea élén, az államfői tisztséget névleg a parlament elnöke viseli - halálhírét könnyek között, feketébe öltözött bemondónő jelentette be az állami televízióban. Eszerint a "Kedves Vezető" halálát "testi és szellemi kimerültség" okozta szokásos vidéki országjárásán, amelynek keretében gyárakat, farmokat és laktanyákat látogatott volna meg. Az észak-koreai vezetőt helyi idő szerint szombat reggel (közép-európai idő szerint péntek éjjel) érte a halál - közölte az állami tv bemondója.

A Kim Dzong Il halálának okát a híradás szerint megerősítette a vasárnap elvégzett boncolás. A diktátor szívrohamban hunyt el. Egyes feltételezések szerint az észak-koreai vezető 2008-ban már kapott egy szélütést, amiből láthatóan felépült, de emellett feltehetően cukorbetegséggel és szívpanaszokkal is küszködött.

Kim Dzsong Ilt december 28-án helyezik végső nyugalomra Phenjanban, addig nemzeti gyászt rendeltek el. Dzsongil 1994, apja halála óta volt hatalmon.

A "nagy utód"

Az állami hírügynökség, a KCNA, a diktátor utódjának legkisebb fiát Kim Dzsong Unt, mint apja "nagy utódját" nevezte meg, akit "pártunk, hadseregünk és népünk kiemelkedő vezetőjeként" méltatott. A Reuters azonban megjegyzi, hogy az utódról azon kívül, hogy késő huszas éveiben jár és 2010-ben magas politikai és katonai posztokra nevezték ki, nem lehet sokat tudni.

A KCNA jelentése kiemeli, hogy a hadsereg és a párt elkötelezte magát Kim Dzsong Un támogatása mellett, az állami televízióban pedig arra biztatták az embereket, hogy zárjanak össze az elhunyt népvezér fia mögött. Megfigyelők azonban megjegyzik: annak ellenére, hogy az észak-koreai diktátor rendelkezett utódlásáról, nem lehet kizárni, hogy a háttérben hatalmi harc indul.

Észak-Korea a történelem első "kommunista dinasztiája". A világtól hermetikusan elzárt országban még az államalapító Kim Ír Szen kezdte el a személyi kultusz kiépítését saját maga és fia, Kim Dzsong Il körül, aki 1984-ben került a kommunista rezsim élére.

A halálhír fogadtatása

Kim Dzsong Il halálának hírére Dél-Korea riadókészültségbe helyezte a hadseregét és megerősítette a két ország közötti határszakasz ellenőrzését, bár az ország védelmi minisztere szerint nem észleltek szokatlan csapatmozgásokat. A két ország ugyanis technikailag még háborúban áll egymással, ugyanis a koreai háború (1950-53) végén nem kötöttek békét egymással, csak fegyverszünetet.

Ri Mjong Bak dél-koreai államfő nyugalomra intette a lakosságot.

Az államfő Barack Obama amerikai elnökkel történt telefonegyeztetések során arra kérte a térségben 28 500 katonát állomásoztató amerikai szövetségesét, hogy növelje meg a repülőgépes és műholdas megfigyeléséket a két Korea közti határon.

A Fehér Ház szintén közölte, hogy Barack Obama amerikai elnököt értesítették a halálhírről. Ugyanakkor hozzátették: az USA a stabilitás érdekében kiemelt figyelemmel követi az eseményeket a térségben és szoros kapcsolatban marad Dél-Koreával és Japánnal.

Elképzelhető, hogy az USA a hétről későbbre halaszt két döntést az ázsiai országgal kapcsolatban - közölték washingtoni idő szerint vasárnap meg nem nevezett amerikai tisztségviselők. Az egyik ügy, hogy az Egyesült Államok elkezdjen-e egy újabb tárgyalássorozatot Phenjannal az észak-koreai atomprogram leszereléséről, a másik pedig egy Észak-Koreának adandó jelentős élelmiszersegély bejelentése - mondták a nyilatkozók. Az élelmiszersegély bejelentése több hónapi, kulisszák mögötti tárgyalások eredménye volna.

A japán kormány részvétét nyilvánította hétfőn Kim Dzsongil halála miatt. A tokiói kormány szóvivője azt mondta: remélik, hogy az észak-koreai vezető halála nem lesz negatív hatással a Koreai-félsziget békéjére és stabilitására. Az ország biztonsági lépéseket tett ugyan, hogy felkészüljön a Kim halálából adódó, előre nem látható fejleményekre, de a hadsereg készültségi szintjét nem emelték meg. A két országnak soha nem volt diplomáciai kapcsolata egymással.

Kína szomorú

Kína - mint Észak-Korea legfontosabb szövetségese - közölte hétfőn: "szomorú" Kim Dzsongil halála miatt, az elhunytat az észak-koreai nép "nagy vezetőjének", Kína igaz barátjának nevezte, és részvétét nyilvánította Phenjannak. Kína hisz abban, hogy az észak-koreai nép "megerősödve fog kikerülni fájdalmából, egységes lesz, és folytatja az észak-koreai szocializmus ügyének továbbvitelét. Peking továbbra is támogatja Észak-Koreát, és aktívan hozzájárul a Koreai-félsziget és a térség békéjének és stabilitásának megőrzéséhez" - írta a szóvivő.

Az észak-koreai kommunista vezetés nagymértékben függ Kína diplomáciai és gazdasági támogatásától, a kínai gazdaság befolyása pedig még nagyobb lett Észak-Koreában azóta, hogy Dél-Korea és a nyugati országok felfüggesztették Észak-Korea segélyezését Phenjan fenyegető atomprogramja miatt.

Kim Dzsong Il gyakran járt Kínában, csupán az idén kétszer, utoljára augusztusban, amikor Oroszországból hazatérve tett ott kitérőt. A tavalyi látogatásokat többen úgy értékelték, mint az elhunyt diktátor utódlásának előkészítését, ezek során ugyanis  bemutatta legkisebb fiát, Kim Dzsong Unt a pekingi vezetésnek.

Több kínai szakértő azt mondja: nem számít változásra a kétoldalú kapcsolatokban. Ennek ellenére a kínai hatóságok valószínűleg megerősítik a biztonsági intézkedéseket arra az esetre, ha zavargások törnének ki Észak-Koreában, és éhezők milliói indulnának meg Kínába.

A hitelminősítői besorolásra nem lesz hatással a hír

A világ vezető hitelminősítői szerint egyelőre nem befolyásolja Dél-Korea adósosztályzatának besorolását Kim Dzsong Il észak-koreai államfő halála. Mindamellett figyelik a térség pénzpiacainak fejleményeit, és ugyanezt teszik a dél-koreai, valamint japán kormányzati és tőkepiaci szervezetek is.

A Fitch Ratings hétfőn azt közölte, hogy Dél-Korea adósosztályzata marad az A+ kategóriában, mert egyelőre korai arról beszélni, hogy növekedtek-e a kockázatok az észak-koreai vezető halála miatt. A hitelminősítő a múlt hónapban stabilról pozitívra változtatta a Dél-Korea hosszú lejáratú adósságának osztályzatára vonatkozó kilátását.

Hasonló véleményen vannak a Moody's Investors Service elemzői is: ennél a hitelminősítőnél az A1 kategóriában szerepel az adósosztályzat, stabil kilátással.

Közben a dél-koreai pénzpiaci felügyeleti szervek, a pénzügyminisztérium és a jegybank képviselői tanácskozás hítak össze, hogy megvitassák a helyzetet, és az esetleges teendőket arra az esetre, ha az észak-koreai hatalomátvétel zavarokat okozna a térség pénzpiacain.

Nem lesz nagy összeborulás

A bejelentést követően kiadott kommentárjukban londoni felzárkózó piaci elemzők kizártnak tartottak egy "német stílusú" újraegyesítést, mivel a két Korea gazdasági fejlettségi szintje összehasonlíthatatlanul nagyobb az egykori NSZK és NDK közötti korábbi különbségnél. Erik Lueth, a Royal Bank of Scotland (RBS) Korea-szakértője hétfői helyzetértékelésében kiemelte, hogy a német újraegyesítés költsége a különböző becslések 600 milliárd és ezermilliárd dollár között volt a első tíz évben; ez a korábbi nyugat-német éves hazai össztermék (GDP) 30-50 százalékának felelt meg.

Korea esetében Lueth szerint az egyesítési költség sokkal nagyobb lenne, ami gyakorlatilag kizárja ezt a lehetőséget. Az RBS térségi szakelemzője a különbségek között kiemelte, hogy az egykori NDK lakossága a negyede volt az NSZK-énak, Észak-Korea lakossága azonban a fele Dél-Koreáénak. Mindemellett az NDK volt a leggazdagabb a szovjet érdekszféra kelet-európai országai közül; az egy főre jutó jövedelem a nyugati szint negyedét tette ki, Észak-Koreában azonban a lakosság jövedelmének értéke a dél-koreai jövedelemi átlag tizede.

Az RBS szakértője szerint ráadásul az észak-koreai "humán tőke" rosszabb állapotban van az egykori NDK-énál: ENSZ-becslések szerint az észak-koreai lakosság 40 százaléka alultáplált.