Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A legnagyobb példányszámú olasz lap, a Corriere della Sera értesülése szerint Steve Bannon, Donald Trump amerikai elnök volt tanácsadója elsőként gratulált Paolo Savonának miniszteri kinevezéséhez. Az olasz újságok azonban a közgazdász-professzorról elterjedt ironikus megjegyzést idézik, miszerint Savona az európai ügyekért felelős tárca nélküli minisztérium élén olyan mintha Drakulát nevezték volna ki a véradók országos egyesületének élére - írja az MTI.

Paolo Savona pénzügyminiszteri jelölését az államfő korábban nem fogadta el, a piacok esetleges negatív reakciójára hivatkozva: sajtóvélemények szerint Sergio Mattarella úgy vélte, hogy Savona EU-s miniszterként "kevesebb kárt okozhat", főleg, hogy a külügyminiszteri székbe az EU mellett elkötelezett Enzo Moavero Milanesi kerül.

Az M5S és a Liga színei alapján "sárga-zöldnek" elnevezett leendő római kormány 19 miniszteréből hét az M5S embere, hat a Ligáé, és további hat szakértő is bekerül a miniszteri csapatba. A kabinet tagjai között öt nő lesz.

A jobbközép Il Giornale azt hangsúlyozta, hogy a szakértői kormány alakítását elutasító két populista párt most maga is szakértőkre szorul. Az újság szerint Matteo Salvini, a Liga vezetője azért egyezett bele Paolo Savona áthelyezésébe, mivel észrevette, hogy a túlzottan elhúzódó kormányalakítás végül őt is gyengíti, másrészt az észak-olaszországi vállalkozói rétegnek sem volt kedvére egy olyan pénzügyminiszter-jelölt, aki ki akarta vezetni Olaszországot az euróövezetből. Az Il Giornale emlékeztetett arra, hogy az új kormány több száz új vezetőt készül kinevezni az olasz közigazgatás és az állami részesedésű nagyvállalatok élére.

Matterella, Di Maio és Salvini elégedett, de egyikük sem örül ennek a kompromisszumos kormányalakításnak - vélte az Il Giornale.

A La Stampa a "populizmus laboratóriumának" nevezte az M5S-Liga kormányt. A napilap megjegyezte, hogy a miniszterelnök-helyetteseknek kinevezett Luigi Di Maiónak és Matteo Salvininek nagyobb lesz a súlya a kormányban mint a miniszterelnök Giuseppe Conténak.

Silvio Berlusconi volt miniszterelnök, a Hajrá Olaszország (FI) elnöke bejelentette, hogy a jobbközép koalíció egységét a Liga kormányra jutása sem bontja meg. Korábbi bejelentése szerint az FI nem szavaz bizalmat az M5S-Ligának, de a kormány egyes intézkedéseit támogathatja majd.

Maurizio Martina, a balközép Demokrata Párt (PD) ügyvivője internetes közösségi oldalán azt hangsúlyozta, hogy jobboldali kormány kerül hatalomra veszélyes prgrammal, amely szélsőséges és Európa-ellenes. A PD azonnal megkezdi ellenzéki munkáját - írta Martina.

Az új kormány péntek 16 órakor teszi le esküjét az elnöki hivatalban, a római Quirinale palotában. Ezt követőn az államfő megnyitja az Olasz Köztársaság június 2-i nemzeti ünnepének fogadását.

Forrás: Shutterstock