Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Három hónapig tartó, napi 10 órás munka után alig 1850 eurót visznek haza a németországi spárgaültetvényeken dolgozó romániai vendégmunkások - adta hírül a Maszol. Keresetükből ki kell fizetniük mintegy 1000 eurót a szállásukra és az ellátásukra. Erről egy romániai férfi számolt be, aki tavaly egy Münsterhez közeli farmon foglakozott spárgaszedéssel negyed éven át.

A G4media.ro által idézett beszámoló szerint mintegy 120 vendégmunkás dolgozott ezen az ültetvényen, romániaiak és bulgáriaiak. A férfi egy nemzetközi munkaközvetítő cégen keresztül jutott ki tavaly Németországba. A rádiónak elmondta, a napokban újra megkeresték a cégtől, és ismét spárgát szedni hívták ugyanarra az ültetvényre. Ezúttal jobb munkakörülményeket ígértek.

"Nagy szükségük van ránk Németországban, még repülőt is küldenek értünk" - mondta a romániai férfi. Hivatalos adatok szerint a német farmereknek mintegy 300 ezer idénymunkásra van szükségük a termények betakarításához. A berlini kormány április elején 80 ezer vendégmunkás alkalmazását engedélyezte. A bukaresti kormány néhány nappal később lehetővé tette a munkaszerződéssel rendelkező állampolgárainak a kiutazást Németországba.

A vendégmunkások gyakorlatilag karanténban dolgoznak Németországban. Az újonnan érkezők 14 napig nem érintkezhetnek a többiekkel, és senki nem hagyhatja el a farmot. A ruhákat és az evőeszközöket 60 fokosnál forróbb vízzel kell megmosniuk.