Az összes ausztriai tartományban a korai burgonyát szedik még egyelőre, és "több mint elég" a felhozatal a hazai termesztésű áruból. A burgonyatermesztők érdekképviselete szerint ez nem is különösen meglepő, miután a tavalyihoz képest 14 százalékkal nagyobb felületen termesztenek burgonyát, és a hozamok is jól alakultak - olvasható a portálon.

A minőség is többnyire rendben van, csak elvétve fordult elő drótféreg vagy magas zöldgumó-arány.

Alsó-Ausztriában, Burgenlandban és Stájerországban 18-20 eurót fizettek száz kiló burgonyáért (50-65 forint kilogrammonként (Ft/kg)), csak Felső-Ausztriában magasabb kicsit az árszint, ott átlagosan 25 euróért értékesítenek a termesztők (80 Ft/kg).

Mindeközben Németországban is erős nyomás alatt zajlik a korai burgonya kereskedelme. Az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok polcain még számottevő mértékben foglal helyet a mediterrán országokból érkezett import, közben egyre nagyobb mennyiségben jelenik meg a hazai áru is.

Középtávon azonban valószínűleg oldódik a feszültség, mivel a csapadékhiányos időben az érési sor következő fajtáiból már lényegesen kisebb lesz a hozam.

A kép forrása: Pixabay.