A politikus azzal indokolta döntését, hogy Florin Citu miniszterelnök sosem kezelte prioritásként a mezőgazdaságot, az ágazat költségvetése idén a tavalyi szint 60 százalékára csökkent, a csaknem 30 milliárd eurós román helyreállítási tervnek (PNRR) az Európai Bizottság által jóváhagyott változatában pedig nem maradt benne a tárca egyetlen nagyszabású projektje sem.

A PNRR első, tavaly novemberben összeállított tervezetében a román kormány még 6,5 milliárd eurót szánt vízgazdálkodási - öntözési, lecsapolási, sivatagosodást megelőző, illetve jégesők elleni - projektekre és a hazai gazdákat támogató terménytároló és -elosztó rendszer kiépítésére.

A román média azzal magyarázta Oros lemondását, hogy a tárcavezető Ludovic Orbant, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) volt elnökét támogatta a pártelnökségért folyó küzdelemben, és ezért is megromlott a viszonya a párt elnökévé szombaton megválasztott Cituval. Médiaértesülések szerint Orost a miniszterelnök is le akarta cserélni.

A PNL-n belüli éles hatalmi harcban alulmaradt Ludovic Orban már hétfőn az új pártvezetés rendelkezésére bocsátotta a házelnöki tisztségről való lemondását. A PNL megújult vezető testületeibe a régi elnököt támogató volt tisztségviselők egyike sem került be, többségük már Citu megválasztása után visszalépett a jelöltségtől - írta az MTI.