Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Energiestro nevű francia startup vállalkozás a mozgási energián alapuló berendezést fejlesztett ki a zöldenergiával termelt elektromos energia tárolására – írja pv-magainze.com. A technikai megoldás szinte ősi, már a régi gőzmozdonyokon is megtalálható volt és minden gyerek találkozhatott vele, aki egyszer felpörgetett egy lendkerekes autót, hogy az a lendkerékben felhalmozott energiát kihasználva minél messzebb guruljon. A nagy különbség ezekhez a példákhoz képest, hogy jóval nagyobb, speciális eljárással előállított, betonból készült lendkerekes energiatárolásról van szó.

A napsütésnek vagy a szélnek köszönhetően megtermelt elektromos energia egy villanymotorral a cég berendezésében meghajtja a lendkereket, majd amikor szükség van az elraktározott áramra, a motor átalakul áramtermelő generátorrá, ami lassan fékezve a forgást vissza adja az elektromos energiát. A legnagyobb újítás az, hogy míg a lendkerekek eddig acélból, illetve kísérletképpen karbonból készültek, addig az Energiestro szabadalommal védett szénszálas erősítésű betont használ. Ezzel a hasonló méretű karbon, illetve acél lendkerekek 250, illetve 200 eurós árát néhány euróra tudják leszorítani – állítja André Gennesseaux, a cég igazgatója.

További fontos újítás, hogy a lendkerék zárt hengerben, vákuumban forog, ami hozzájárul ahhoz, hogy ne repedjen el, miközben a kenőanyag védett az oxidálódástól és az egész rendszer kosztól. A cég 30 éves használati időt ígér a mechanikus részre és 15 évet az inverterre. A három tonna súlyú berendezés 10 kilowatt kapacitású alapegysége egy méter átmérőjű lendkereket tartalmaz. A lendkerék egy órán át gyorsítható, és ugyanennyi idő alatt termeli vissza a 10 kilowattórányi elraktározott energiát. A rendszer áramtermelési képességét egyelőre 50 kilowattóráig tudják növelni, amit 24 óra alatt teljesít, a további bővítésnek a telepítés nehézsége szab határt.

A fejlesztő vállalat szerint a forró és párás éghajlaton a lendkerekes áramtárolás sokkal stabilabb és megbízhatóbb, mint a lítium-ion akkumulátorok használata. A cég támogatást kapott az EU Horizon 2020 innovációs programjától és a franciaországi tesztek után elsősorban a francia tengerentúli területeknek, illetve afrikai országoknak akarják értékesíteni a berendezésüket. Emellett részt vesznek egy naperőművi kísérletben is, amelyben a lendkerekes rendszer adja az zöldenergiával végzett áramtermelés ingadozásait kisimítani hivatott energiatároló rendszert.