Ilja Kraszilscsik, egy oroszországi technológiai cég vezetője összepakolta holmiját három bőröndbe, és felült egy Dubajba tartó repülőgépre anélkül, hogy fogalma lett volna arról, mihez fog kezdeni azután, hogy megérkezik az arab országba. Csak egyet akart, el akart jönni abból az országból, amely a „szakadékba zuhan” - mondta a Finacial Timesnak. Kraszilscsik egyike annak a sok tíz ezer orosznak akik az elmúlt napokban elhagyták hazájukat, elmenekülve azok elől a következmények elől, amelyeket Vlagyimir Putyin államfő és az orosz vezetés Ukrajna elleni inváziója okoz.

A következmények alatt részben a záporozó nyugati gazdasági szankciók értendők, amelyek lehetetlenné teszik az értelmes, önálló vállalkozás lehetőségét Oroszországban, részben a hatóságok brutális fellépése, ami lehetetlenné teszi az értelmes, szabad véleménynyilvánítást az országban. A hazánkat, amelyben éltünk, lerombolták. Milyen jövő előtt áll egy olyan ország, amelyben csekisták vannak hatalmon? - teszi fel a kérdést a fiatal szakember a szovjet titkosszolgálat első szervezetére, a hírhedt KGB elődjére, a „Csekára” (VCSK, Összoroszországi Különleges Bizottság) utalva. Úgy vélem, egy ilyen országnak nincs jövője, amit tehet, az csak a túlélés.

Miután az európai légteret lezárták az orosz légitársaságok elől, a menekülőket szállító gépek Tel-Avivban, Isztambulban, Jerevánban, Bakuban és Tbilisziben szállnak le. A helyeket napokra előre teljesen lefoglalták. Akik nem repülőn indultak útnak, azok buszokkal próbálnak eljutni a balti országokba. Konsztantyin Sziniusin lettországi orosz technológiai befektető és a The United Ventures alap társvezetője olyan sok külföldi távozási szándékról értesült, hogy charterjáratot szervezett a szakemberek kiutaztatására.

A háború első hete lesokkolta az embereket, a második héten pedig őrült tempóban elkezdtek menekülni – számolt be tapasztalatairól. Charterjáratán 160 helyet töltött fel, a gép Moszkvából Jerevánba repült. Az utasok többsége informatikához értő szakember vagy üzletember volt, akik a nemzetközi piacokon tevékenykedtek, így a korlátozások miatt hazájukban nem tudnak többé hozzájutni külföldről származó jövedelmükhöz.

Űrt hagynak hátra maguk mögött

Georgia (Grúzia) gazdasági minisztere arról számolt be március második hetének elején, hogy 25 ezer orosz érkezett az országába néhány nap alatt. Az örmény parlament gazdasági bizottságának elnöke azt mondta, naponta hatezer orosz és ukrán állampolgár utazik Örményországba.

Az orosz gazdaság már az ukrajnai invázió előtt is két nagy problémával nézett szembe – mondják elemzők.

Az egyik, hogy új gazdasági ágakat kellett volna kiépítenie szénhidrogének és a nyersanyagok exportját kiszolgáló ágazatok kiegészítésére, kiváltására, a másik, hogy a társadalom elöregedése miatt a fiataloknak vonzó környezetet kellett volna teremtenie. Így a több tíz ezer fiatal, képzett, tehetséges ember elvesztése rátesz egy nagy lapáttal az ország gondjaira.

Önmagukra kiszabott szankció

Az elvándorlás valójában felér egy gazdasági szankcióval, amelyet az orosz vezetés vezet be a saját országával szemben – mondja Elina Ribakova az Institute of International Finance (IIF) vezető közgazdásza. Így elvész a hosszú távú gazdasági fejlődés, a hatékonyság növekedésének reménye. A külföldi szankciók korlátozzák Oroszország lehetőségét, hogy technológiát importáljon, míg ez az önmagukra kényszerített agyelszívás lerombolja az emberi erőforrásaikat.

A JPMorgan előrejelzése, amelyet a háború kirobbanása után készítettek, azt jósolja, hogy az orosz gazdaság az idei második negyedéven 35 százalékos szabadesést produkál, 2021-ben az egész évben hét százalékkal fog zuhanni és összesen 12 százalékos mínuszban lesz, amikor eléri a szakadék alját, miután a nyugati szankciók éreztetni kezdik a hatásukat. Ha a távozó szakemberek nem térnek vissza, annak sok-sok évre elnyúló káros hatása lesz.

Sietni kell!

Megfigyelők szerint az EU már a háború előtt is kereste az agyelszívás lehetőségét, majd az invázió után úgy látták, hogy ez az egyik lehetséges szankciónak Moszkva ellen, amit mérlegelhetnek. A módszer az, hogy vízumkönnyítést adnak a fiatal, képzett oroszoknak, akik az unióban akarnak dolgozni vagy tanulni.

Az emigrálók gyorsan létrehozták azokat az online fórumokat, amelyeken tanácsokat kaphatnak azok, akik el akarják hagyni Oroszországot. Nem árt sietniük, nem véletlenül pörgette fel az emigrációt az a hír, hogy a kormány rendkívüli állapot bevezetését tervezi. Emellett az orosz határon már barátságtalan fogadtatásra – mobiltelefonjaik és laptopjaik átvizsgálására – számíthatnak az utazók, és ismerve a putyini rezsimet, lesz ez még rosszabb is.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.