Georgia (Grúzia) kormánya úgy becsüli, hogy a négymilliós kaukázusi országban immáron 80 ezer orosz, fehérorosz és ukrán él, akik közül 20-25 ezren informatikusok, szoftverspecialisták vagy más a számítástechnika más területéhez értő szakemberek – írja a Bloomberg az orosz specialisták agyelszívásáról szóló cikkében. A háború kezdete óta 30 ezer orosz állampolgár érkezhetett az országba, és sok ukrán és fehérorosz is ezt követően utazott Georgiába.

Sok IT-szakértő nem lát maga előtt jövőt Oroszországban, ahol a hatóságok szigorítják az internet ellenőrzését, a nemzetközi szankciók szorongatják a gazdaságot és a külföldi vállalatok, amelyeknél elhelyezkedhetnének, elhagyják az orosz piacot. Így aztán sokan a volt szovjet tagköztársaságokba, Georgia mellett Örményországba és Kazahsztánba, vagy Törökországba, Dubajba, Izraelbe utaztak szerencsét próbálni. Eközben az Egyesült Államok bizonyos vízumkönnyítésekkel igyekszik elszipkázni őket más országok elől.

Miközben a legjobb szakértők elvándorolnak, az orosz informatikai vállalatok, még az olyan nagyok is, mint a Yandex NV küszködnek az erősödő cenzúrával, a nyugati szankciók miatt nehezen beszerezhető technikával és azzal, hogy kiszorulnak a nemzetközi piacokról.

A Kelet Portugáliája

A tbiliszi kormány nagy lehetőséget lát az informatikusok jelenlétében, hiszen ma már egy jó laptoppal bárhonnan dolgozhatnak munkaadójuknak, feltéve, ha meg tudják győzni őket arról, hogy maradjanak Georgiában Berlin, London vagy bármely más csábító letelepedési helyszín helyett. Ennek érdekében vezettek már be korábban liberális adózási szabályokat és igyekeznek kedvező környezetet nyújtani a vállalkozások alapításához.

Giorgi Kadagidze a helyi jegybank korábbi elnöke arról beszélt a Bloomberg riporterének a georgiai főváros egyik kávézójában, hogy országa nem csupán az elnyomó rezsimek ellen adhat védelmet az odaköltözőknek, hanem erős pénzügyi szolgáltatásokat is kínál, nem beszélve arról, hogy egyszerre élvezhetik a hegyek, a tengerpartok és a meleg éghajlat kínálta kellemességeket. Szerinte Georgia a Kelet Portugáliája lehet.

Vállalkozói engedély 15 perc alatt

Ugyanakkor valójában ő sem hisz ebben igazán, miután úgy látja, hogy az ékezők többsége azonnal továbbáll, amint meg tudja szerezni az ehhez szükséges vízumokat. Rontja a helyzetet, hogy sok átlagos georgiai a 2008-a orosz-grúz háború után, amelynek eredményeképpen az ország egy része végérvényesen elszakadt Georgiától, gyanakodva fogadja az érkezőket. Kadagidze szerint a kormány nem tudja világossá tenni, hogy nem kell semmitől tartaniuk, ahogy azt sem tudta elérni, hogy Georgia Moldova és Ukrajna mellett tagjelölti státuszt kapjon az Európai Unó mellett.

A kormány helyzetét az nehezítette meg, hogy az Európai Parlament képviselői szerint Georgiában korlátozzák a média szabadságát, késik a jog uralmát és az állampolgári jogokat érvényesítő reform. Az ellenzék szerint ráadásul igyekeznek Moszkva kedvében járni, amit természetesen a kormány tagjai tagadnak. Tbiliszi azt állítja, hogy a titkosszolgálat alaposan ellenőriz minden Oroszországból ékezőt kiszűrendő a kémeket, ám akik jó szándékkal érkeznek, azokat egy akciócsoport segíti eligazodni a helyi bürokráciában, akár magánszemélyekről, akár vállalatokról van szó. Ezt támasztotta egy a Bloombergnek nyilatkozó vállalkozó, aki 15 perc alatt kapta meg georgiai vállalkozói engedélyét.

Aranyláz a bérlakáspiacon

A rengeteg érkező támasztotta kereslet nyomán a lakásbérleti díjak elszálltak: a helyi TBC Bank becslése szerint tavaly májushoz képest idén májusban több mint 100 százalékkal voltak magasabbak. Emellett persze az életükkel járó költekezés is érezhető a helyi kiskereskedelem és szolgáltatások megugró forgalmán. Az orosz állampolgárok helyi bankokban elhelyezett betétei 25 millió dollárral ugrottak meg február vége és május vége között. A bankszámlákon megjelenő költés 192 millió dollárral nőtt.

Ugyanakkor jelenleg nem lehet megmondani, meddig tarthat ez az „aranyláz” - véli Koba Gvenetadze, a jegybank jelenlegi elnöke. A külföldi deviza beáramlása erősíti Georgia fizetőeszköze a lari árfolyamát és javítja az ország folyó fizetési mérlegét. Ugyanakkor miközben a korábban külföldi vendégmunkásként dolgozó georgiaiak vélhetően hosszabb ideig maradnak, a többi váratlanul érkező valamikor tovább fog állni – véli a bankelnök. A nagy kérdés az, hogy mikor, amire senki sem tudja a választ.