Alig egy év telt el a riói olimpia versenyei óta, és máris új lehetőséget kapnak a sportszeretők, hogy megcsodálják az uszodák sztárjait - kezdi a pénteken kezdődő budapesti vizes vébé beharangozását a CNN. A cikk címe: Öt ok, amiért érdemes nézni a vizes vébé eseményeit. Az ajánlás már csak azért is szép az amerikaiaktól, mert sok év után nélkülözniük kell megasztárjaikat.

No Phelps és Lochte

A budapesti világbajnokság lesz az első olyan nemzetközi verseny 2000 óta, amelyen nem vesz részt a 23-szoros olimpiai bajnok 31 éves Michael Phelps vagy a hatszoros olimpiai bajnok 32 éves Ryan Lochte. Az előbbi visszavonult, bár ennek ellenére nemrégiben bejelentette, hogy elindul egy kisebb amerikai versenyen, az utóbbi tíz hónapos büntetését tölti, amit még Rióban kapott, ahol társaival részegen randalírozott egy benzinkútnál.

A hírportál kiemeli a sztárok közül Hosszú Katinkát és Tom Daley műugró szupersztárt, aki a kihagyott riói olimpiáért kárpótolhatja magát Budapesten. Daley 2009-ben Rómában 15 évesen nyerte első világbajnoki címét a 10 méteres platformról ugorva, sokan kíváncsiak rá, hogy megismétli akkori sikerét.

Színpadias helyszínek

A CNN felhívja olvasói figyelmét arra, hogy a versenyeknek a magyar főváros, Budapest, illetve a Balaton partján lévő Balatonfüred ad otthont. Ilyen jelentős sporteseményt még nem rendeztek a kelet-európai ország törtében. A hírportál emlékeztet arra is, hogy vizes sportok nagyon népszerűek Magyarországon, ezért biztosra vehető, hogy a hazai versenyzőket lelkes tömeg biztatja majd.

A CNN arra is emlékeztet, hogy Magyarország Mexikó váratlan kiszállása után ugrott fejest a rendezésbe, és két év alatt építette a fel a vadonatúj Dagály Arénát. Ez a világszínvonalú létesítmény több mint 12 ezer nézőt képes fogadni.

A margitszigeti Hajós Alfréd uszoda a "történelmi" jelzőt kapja a hírportáltól, amely megjegyzi, hogy miután 1930-ban elkészült, erős magyar vízilabdasport otthona. A szinkronúszás a világörökséghez tartozó Városligetben lesz, a toronyugrók a Parlament épülete előtt versenyeznek, az úszószámok egy részének Közép-Európa legnagyobb tava, a Balaton ad otthont.

Toronyugrás, rekordok

A különlegesen magasról, a férfiak esetén 27 méterről - azaz kilenc emelet magasságból -, a nőknél 20 méterről végrehajtott toronyugrás 2013-ban Barcelonában debütált a vizes vébén. A sziklaugrást utánozza, az ugró végsebessége a férfiak esetén elérheti a 90 kilométer/órát. Ezért inkább lábbal előre igyekeznek a versenyzők vizet érni. A rendkívül kockázatos sportág versenyein legalább két mentésre volt szükség az elmúlt időszakban.

Bár olimpia utáni évben vagyunk és néhány nagyágyú hiányzik, a vizes vébéken viszonylag sok rekord dől meg. Barcelonában 2013-ban, egy évvel a londoni olimpia után hat világrekord született.

Nagyjából ugyanez volt a helyzet a többi hasonló időpontban rendezett vizes vébével az ezredforduló után, kivéve a 2009-es római rendezvényt, amelyen a különleges anyagú úszódresszeknek köszönhetően 43 világrekordot jegyezhettek fel. Ezt követően a FINA betiltotta ezt a segédeszközt.