Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lengyel kormány a koronavírus-járvány második hullámára válaszul, amely tovább mélyítette a gazdasági válságot, tízmilliárd zlotys (790 milliárd forint, több mint másfélszerese a budapesti 4-es metró építési költségének) mentőprogramot indít - írta a Business Insider Polska, amely megtudta a program részleteit. A csomag számos intézkedései közül az egyik olyan, amire nem látunk példát máshol Európában.

A kormány bizonyos feltételek teljesülése esetén átvállalhatja a kis- és középvállalatok költségeinek akár 70 százalékát. A szabály úgy szól, hogy a támogatás csak az fix költségekre (bér, helyiségbérleti díj) vonatkozik, és csak abban az esetben, ha az igénylő cég bizonyítani tudja, hogy a kormányzat által bevezetett járványügyi korlátozások miatt vesztette el árbevétele 30 százalékát.

A támogatásra nyilvánvalóan azoknak az ágazatoknak a vállalatai fognak jelentkezni, amelyek a válság legnagyobb vesztesei: a kulturális és szórakoztató intézmények, a rendezvényszervezők, a vendéglősök és a szállásszolgáltatók. Nagyjából harminc gazdasági ágról van szó, amelyek a lengyel GDP öt százalékát termelik meg és a foglalkoztatottak öt százalékának adnak munkát.