Az Airbus Helicopters célja, hogy megértse a fenntartható üzemanyag hatását a hajtóművekre és különböző rendszerekre. Ennek érdekében tavaly novemberben már végrehajtott egy olyan tesztrepülést, amikor a két hajtómű közül az egyiket SAF-fal, a másikat hagyományos üzemanyaggal hajtották.

A tesztek más műszaki megoldásokat, hajtóműveket használó típusokon tovább folytatódnak, a cél, hogy a gyártó minden termékére 2030-ra megszerezze a tanúsítványt, amely a 100 százalékos fenntartható üzemanyaggal történő üzemeltetéshez szükséges.

„A helikoptergyártók számára is új mérföldkő volt a legutóbbi berepülés, amelynek során az Airbus Helicopters H225-ös mindkét hajtóművet fenntartható kerozin hajtotta. Csak ezzel az egy eszközzel akár 90 százalékkal is csökkenthető a károsanyag-kibocsátás" - mondta Stefan Thome, az Airbus Helicopters műszaki vezetője.

A fenntartható kerozin használata az Airbus Helicopters egyik eszköze arra, hogy elérje ambiciózus környezetvédelmi célját: 2030-ra 50 százalékkal kívánja csökkenteni helikopterei szén-dioxid-kibocsátását.

A mostani tesztek pedig újabb mérföldkövet jelentenek a teljes mértékben SAF-fal történő üzemeléshez szükséges tanúsítvány megszerzésében.

A fenntartható üzemanyag használatával jelentősen csökkenthető a forgószárnyasok karbonlábnyoma, de a teljesítményük változatlan marad.

Bár a SAF-gyártás jelenleg a teljes üzemanyagpiac 0,1 százalékát teszi csak ki, a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően aránya egyre dramatikusan emelkedni fog a következő években.

Az Airbus minden kereskedelmi típusa és helikoptere jelenleg maximum 50 százalékos vegyítésben használhat fenntartható forrásból származó üzemanyagot - írja az Airbus.