Joe Biden dicsérte az új aspiráns, Ajay Banga köz- és magánszféra közötti partnerségek kialakításában szerzett tapasztalatait a pénzügyi integráció és az éghajlatváltozás kezelése érdekében.

Több mint három évtizedet töltött sikeres, globális vállalatok felépítésével és irányításával, amelyek munkahelyeket teremtenek és befektetéseket hoznak a fejlődő gazdaságokba. 
– méltatta az amerikai elnök a saját jelöltjét, Ajay Bangát a Reuters írása szerint.

Ajay Banga 2021 decemberében vonult nyugdíjba 12 év után a Mastercard Inc éléről, amelynél azt a célt tűzte ki, hogy 2025-ig 1 milliárd embert és 50 millió mikro- és kisvállalkozást von be a digitális gazdaságba, emellett az éghajlatváltozás, a nemek közötti egyenlőség és a fenntartható mezőgazdaság területén végzett munkát.

A Világbank a napokban közölte, hogy várhatóan május elejéig választják meg az új elnököt David Malpass helyére, aki a múlt héten jelentette be lemondását és közlése szerint hosszas tépelődés után inkább új kihívásokat keres magának. 

A sokéves hagyomány szerint az Egyesült Államok kormánya választja a Világbank elnökét, míg az európai vezetők a Nemzetközi Valutaalap irányítójáról döntenek.

David Malpass 2019 áprilisában vette át a Világbank vezetését, miután a Trump-kormányzatban az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumánál a nemzetközi ügyekért felelős legmagasabb tisztségviselő volt.

Világbank éves jelentése szerint 2022-ben a Világbank több mint 104 milliárd dollárt különített el különböző projektjeire világszerte.