Nyikolajev csütörtökön kiadott rendeletében kiemelte, hogy az erdőtüzek füstje negatívan befolyásolja az emberek közérzetét. Arra kérte a lakosokat, hogy töltsék otthon a napot, mindenekelőtt a köztársaság székvárosában, Jakutszkban és Zsataj önkormányzati kerületben. A politikus szerint az időjárás péntek délután kedvezőre fordul - írja az MTI moszkvai tudósítója.

A lángok 14 jakut települést közelítettek meg, de Jakutszk biztonságban van, erdőtüzet csak tőle több mint 60 kilométerre észleltek. Szerda óta ugyanakkor sűrű a füst a városban, a levegőben a vegyi anyagok koncentrációja akár hússzorosan is meghaladhatja a megengedett értéket.

A megromlott látási viszonyok miatt a helyi reptér nem fogad, és a kompjáratokat is korlátozták. A mentőszolgálatokat fokozott készültségbe helyezték.

Jakutföldön Jevgenyij Zinyicsev, a rendkívüli helyzetek minisztere személyes helyszíni irányítása alatt, a katasztrófavédelmi tárca, a hadsereg és a nemzeti gárda eszközeinek bevetése mellett folyik a védekezés. A köztársaságban jelenleg több mint ötezer ember és 700 egységnyi technika 63 erdőtűzzel küzd.