Az Egyesült Államok katonai kutatóira egyre nagyobb nyomás nehezedik annak érdekében, hogy találják meg az egyre agresszívabb észak-koreai rezsim hadseregének gyenge pontját - írja a CNN. Kim Dzsongun sztálinista diktátor 2011-es hatalomra kerülése óta felgyorsították az interkontinentális ballisztikus rakéták fejlesztését, s ma már ott tartanak, hogy ezekkel nukleáris csapást mérhetnek az USA területére.

Egy új-mexikói laboratóriumban olyan technológiát mutatta be az újságíróknak, amellyel kiüthetik az észak-koreai hadsereget, pontosabban a katonaság minden olyan eszközét, amely elektromos árammal működik. A csodafegyver neve Counter-electronics High Power Microwave Advanced Missile Project (CHAMP).

Mikrohullámú sütő

Ahhoz, hogy képet alkossunk a technológia működési elvéről elég emlékezetünkbe idézni, hogyan működik minden modern konyha elengedhetetlen háztartási gépe, a mikrohullámú sütő. A fegyver ugyanis nem golyókat vagy rakétákat lődöz az ellenségre, hanem nagy erejű mikrohullámokkal bombázza meg a területét azzal a céllal, hogy kiüsse elektronikus rendszerit - derült ki James Fisher, az Air Force Research Lab szóvivője szavaiból.

A CHAMP-fegyvert ráerősítik egy repülőgépről induló cirkáló rakétára, amely kis magasságon berepül Észak-Korea területe fölé, és megkezdi a sugárzást. Ennek hatására az ellenség parancsnoki központjai, repülőgép-irányító rendszerei és egyáltalán minden olyan berendezése, amelyben áram kering, lefagy. Ezt követően a cirkáló rakéta visszafordul és leszáll a tengerre - a helyét átveheti egy másik hasonló rakéta.

Jó lenne

A CHAMP, amelyet nem Észak-Korea hadserege ellen fejlesztettek ki, jó válaszlehetőséget kínál a kialakult helyzetben, amelyben minden egyéb katonai beavatkozás a sztálinista rezsim ellen elfogadhatatlan áldozatokkal járna - derül ki David Deptula, a légierő nyugalmazott hírszerzési tábornoka értékeléséből.

Kollégája, Cedric Leighton ezredes részletezi a mikrohullámú csapás előnyeit. Először is a CHAMP-fegyver bevetése nem igényel jelentős katonai felvonulást a térségben, amely azonnal kiválthatna egy észak-koreai megelőző csapást, akár atomfegyverrel.

Nem kell nukleáris légköri robbantással kiütni az ellenség elektromos rendszereit, vállalva annak rettentő utóhatásait. Végül anélkül lehet lefogni az ellenség kezét, hogy bárki meghalna. A CHAMP a kilövőálláson tenné harcképtelenné az észak-koreai rakétákat.

Sikeres kísérlet

A CHAMP-ot 2012-ben tesztelték egy nagyjából Pest megye területének megfelelő térségben. A helyszínt telerakták kommunikációs és más rendszerekkel, olyanokkal, amilyeneket az amerikai hadsereg ellenfelei használnak. Teljes sikert értek el, a mikrohullámú bombázás éppen azzal a hatással járt, amit vártak tőle - számolt be Lou Robinson, a CHAMP fejlesztését szolgáló kutatások vezetője.

Persze vannak, akik kételkednek a 100 százalékos sikerben. Jeffrey Lewis professzor, katonai szakértő úgy gondolja, hogy az észak-koreaiak megpróbálnák elfogni a berepülő cirkáló rakétát. Nem tudnák eldönteni, hogy mi a célja: csak egy mikrohullámú bombázó-e, vagy atomfegyver, vagy hagyományos robbanófejjel ellátott támadó eszköz, ezért a biztonság kedvéért megpróbálnák lelőni.

Az illetékeset azt állítják, hogy a CHAMP-fegyvert még nem állították szolgálatba és természetesen nem árulják el, hogy ez mikor várható.

A nyitókép forrása: Reuters