Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Skóciában egyre többen gondolják úgy, hogy országuknak ki kellene lépnie Nagy-Britanniából. A függetlenségi hívei azt követően gyarapodtak, hogy a londoni kormány nyilvánosságra hozta brexittervét, amely szerint mindenképpen ki akarják vinni az Egyesült Királyságot az egységes európai piacról és a vámunióból - derült ki a Bloomberg tudósításából.

Minimális különbség

A BMG legfrissebb közvélemény-kutatása szerint - amelyet a Herald című lapnak készített - a skótok 51 százaléka vél úgy, hogy Skóciának az Egyesült Királyság tagjának kellene maradnia, míg 49 százalékuk kiszállna a több mint 300 éves házasságból. Ez ugyan még mindig kis többség az unionisták oldalán, csakhogy az elmúlt napokig 55-45-re billent a javukra a mérleg nyelve.

Nicola Sturgeon skót első miniszter (képünkön balra) már a brexit híveinek győzelmét hozó tavaly júniusi népszavazás után világossá tette, hogy sanszos egy újabb függetlenségi népszavazás Skóciában, miután skótok nagy többsége az EU-ban maradásra szavazott, míg a Wales és a vidéki Anglia ellene. (Az országban 2014 őszén volt függetlenségi népszavazás, amelyen 55-45 arányban győztek az unionisták - a szerk.)

Jelképes voksolás

Ezt követően a részleges autonómiát élvező edinburgh-i kormány azt a kompromisszumos álláspontot képviselte, hogy ha ki is lép a szigetország az EU intézményeiből, legalább az egységes piaci részvételéről ne mondjon le. Ez biztosítja ugyanis a skót áruk szabad áramlását az európai szárazföldre.

Miután London nem fogadta el ezt az álláspontot, a skót parlament egyfajta tiltakozó szavazást tartott arról, hogy Nagy-Britannia benyújtsa-e az EU-nak az európai alapszerződés 50. cikkelyének megfelelő kilépési kérelmét. A képviselők közül 90-en ellene voltak ennek, 34-en támogatták a lépést.

Katasztrófa

A skót törvényhozásnak nem osztottak lapot ez ügyben, ezért a döntés szimbolikus. A londoni kormány a brit parlamentnek nyújtott be egy törvényjavaslatot erről, ami simán átment, mivel a képviselők úgy gondolták, nem mehetnek szembe a referendum döntésével. A skót törvényhozók azonban katasztrofálisnak tartják, hogy a brit kormány formálisan is megkezdi az Egyesült Királyság és az EU válásáról szóló tárgyalásokat.

Ne is gondoljanak rá!

A brit kormány ebben a parlamenti ciklusban nem járul hozzá, hogy újabb népszavazást írjanak ki Skócia függetlenné válásáról - mondta korábban Michael Fallon brit védelmi miniszter. Szerinte Nicola Sturgeon első miniszternek nincs felhatalmazása, hogy új népszavazást írjon ki a skót függetlenségről.