Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A NotPetya néven ismertté vált, 2017-es kibertámadás "a Kreml azon erőfeszítéseinek sorába illeszkedik, amelyekkel megpróbálja destabilizálni Ukrajnát, és egyúttal még egyértelműbben jelzi Oroszország részvételét a konfliktusban. Ez olyan vakmerő és felelőtlen kibertámadás volt, amelynek meglesznek a nemzetközi következményei" - írta hidegháborús hangvételű közleményében csütörtökön a Fehér ház.

A közleményt azt követően adták ki, hogy az Egyesült Királyság kormánya is Oroszországot tette felelőssé a számítógépes támadásért.

A Politico című lap megkérdezte a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivőjét, Marc Raimondit, hogy vajon a Fehér Ház milyen nemzetközi következményekre célozhatott, aki azzal válaszolt, hogy "nem fogjuk megtáviratozni erőfeszítéseinket".

A NotPetya zsarolóvírussal 2017 júniusában az ukrán pénzügyi rendszert próbálták megbénítani, tönkretéve az ukrán központi bank, a kijevi repülőtér és a csernobili atomerőmű számítógépes rendszerét is. A vírus azonban nemcsak Ukrajnában, hanem Európában, Ázsiában, Észak- és Dél-Amerikában mintegy 60 ország 200 vállalatának számítógépes hálózatát is megkárosította. (Az esetről ebben a cikkben találhat részleteket.)

A Politico című lap felidézi, hogy a NotPetya támadás zsarolóvírusát részben az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségtől (NSA) megszerzett hacker eszközökkel terjesztették el a különböző hálózatokon. A The Wall Street Journal információi szerint pedig az amerikai kormányzat eredetileg a britekkel összehangolva szerette volna kiadni közleményét, de ez a floridai középiskolában történt lövöldözés miatt végül nem történt meg.

Az elmúlt időszakban az orosz-amerikai viszony a hidegháborús retorikát idézte. Gesztusokban is megnyilvánult, mint például a washingtoni orosz nagykövetség előtti tér átnevezése, vagy a moszkvai amerikai konzulátus melletti utca átkeresztelése. Egyre gyakrabban teszik egymást felelőssé a felek különböző támadásokért, politikai akciókért.

A fotó forrása: AFP Photo/Brendan Smialowski.