Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mika Ruusunen 2016 novemberében megdöbbent, amikor váratlan küldeményt kapott a kormánytól. Kinyitottam a borítékot, és nem érettem miről van szó a benne lévő levélben - idézi a finn férfit a CNBC hozzátéve, hogy akkor éppen munkanélküli volt. Odaadtam a levelemet a feleségemnek azzal a kérdéssel, hogy szerinte mi az ördögről van szó benne?

A levélben valóban olyasmiről értesítették a címzettet, amit a világtörténelemben még nem sok mindenkivel tudattak. A helsinki kormány közölte Ruusunennel, hogy 2017 januárjától két éven át minden hónapban 560 eurós (175 ezer forint) állampolgári alapjövedelmet fog kapni a kormánytól. Egyike annak a 2000 hozzá hasonló helyzetben lévő finn polgárnak, akik részt vesznek az ezzel kapcsolatos kísérletben.

Adómentes, szabadon elkölthető

Az állampolgári alapjövedelem adómentes, a jogosult arra költi, amire akarja. Ruusunen, aki nem követte figyelemmel az ezzel kapcsolatos vitákat, elsősorban azon lepődött meg, hogy mindenféle bürokratikus formaság nélkül felveheti és elköltheti a pénzt. Szakértők azonban éppen azt tartják a módszer egyik előnyének, hogy leegyszerűsítheti a jelenlegi jóléti rendszerek bonyolult szociális támogatási rendszerét.

A nagy kérdés persze az, hogy a kísérletben részt vevő 2000 személy mire fordítja az ingyenpénzt. A programot irányító állami ügynökség (Kela) csak a két év lezárulta, azaz 2018 decembere után közös összesítő adatokat erről, ám egyes esetekről, például Ruusunen tapasztalatairól addig is beszámolhat a sajtó. A kiindulópont az, hogy az 560 euró lényegében megfelel a jelenlegi finn munkanélküliségi járuléknak.

Mindenki nyer

Ruusunen 16 hónapon át, azaz majdnem másfél évig volt munkanélküli, mielőtt úgy döntött, hogy visszaül az iskolapadba, ahol számítástechnikai szakértelmet szerezhet. Éppen beadta a kérelmét szakmai gyakorlat elvégzésére egy vállalathoz, amikor megkapta az alapjövedelemről értesítő levelet. Bár azóta teljes állást kapott a cégnél, az ingyenpénzt továbbra is utalják neki.

Mielőtt munkába álltam, azon gondolkodtam, hogy saját vállalkozást indítok - fejtegette. Jó tudni, hogy - hála az alapjövedelemnek - ez a lehetőség továbbra is nyitva áll előttem. Ez a pénz arra ösztönzi az embereket, hogy keressenek állást, akár részmunkaidős vagy rosszul fizetett megbízást - folytatja. Ezzel a jól jár a társadalom és az állampolgár is.

Vagy mégse

Az előbbivel nem mindenki ért egyet Finnországban. Helytelen lenne, ha az alapjövedelem alacsony bérű állások kialakulásához vezetne ahelyett, hogy az emberek a képzésükre fordítanák ezt a pénzt - véli Antti Jauhiainen, a Jóléti állam visszavág című könyv szerzője. A szakértő támogatja az alapjövedelmet, ám csak annyiban, amennyiben az nem helyettesíti, hanem kiegészíti a jóléti állam jelenlegi juttatásait.

Szerinte nem hozhat valós eredményt a 2000 fős kísérlet, mert túl kicsi a minta. Ezért nem derül ki, milyen hatása lenne az ingyenpénz általánosabb elterjedésének. Ruusunen annyiban egyetért ezzel, hogy nem csupán munkanélkülieknek kellene állampolgári alapjövedelmet fizetni.

Ő egyébként nagyon optimista: 100 év múlva olyan természetes lesz ez a juttatás, mint amilyen ma az általános választójog, amiről 100 éve még vitatkoztak. Büszke vagyok arra, hogy Finnország az elsők között van a világon, ahol az állampolgári alapjövedelmet tesztelik.

A nyitókép forrása: Pixabay.