Vasárnap egy állítólagos bombariadó miatt a fehérorosz légvédelem egy vadászgépe földre kényszerítette a Ryanair Athén és Vilnius között közlekedő járatát. Fehéroroszország azt állította, hogy a járatot a Hamász palesztin militáns csoport bombafenyegetése miatt irányították át. Egy magas rangú közlekedési tisztviselő felolvasott egy levelet az újságíróknak, amely állítása szerint a militáns csoporttól származott. Azonban földet érve a gépről egyetlen utast távolítottak el: az ellenzéki újságírót, a 26 éves Roman Protaszevicset.

A nyugati hatalmak, köztük az Európai Unió erre válaszul szankciókat vezetett be a fehérorosz rezsimmel szemben: felszólították a légitársaságokat, hogy kerüljék el az ország légterét, és kitiltották a fehérorosz felségjelzésű gépeket az EU területe feletti légtérből, valamint előkészítenek konkrét belarusz személyek és cégek elleni büntetőintézkedéseket.

Alekszandr Lukasenko elnök - aki minden jel szerint csalással őrizte meg hatalmát a tavalyi választások után - azzal fenyegetőzik, hogy bosszúból megnyitja a határokat a kábítószer és a migránsok előtt. Azt mondta, hogy a Nyugat "hibrid háborút" folytat Fehéroroszország ellen, és meg akarja "fojtani" a rezsimjét.

'Megállítottuk a migránsokat és a kábítószereket - most már maguknak [kell] elkapniuk és megenniük őket' - mondta parlamenti beszédében a Daily Mail szerint, valamint kitartott amellett, hogy "a törvényeknek megfelelően" cselekedett, amikor eltérítette a légterét átlépő járatot.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa csütörtökön szintén zárt ülést tart, hogy tovább vitassa a kérdést.