Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ales Michl a cseh jegybank élén Ales Michl Jirí Rusnokot váltja, akinek június végén lejár a második, a hatályos szabályok szerint utolsó hatéves megbízatási időszaka - írta az MTI.

Az új vezető 2018 óta a jegybanktanács tagja és a prágai sajtó szerint Milos Zeman államfő belső tanácsadói köréhez tartozik.

Miután Michl a jegybanktanácsban nyíltan a kamatemeléseket ellenzők közé tartozik, a Hospodárské Noviny című politikai és gazdasági napilap azt valószínűsíti, hogy a következő időszakban változhat a banktanács eddigi pénzügyi politikája.

A cseh jegybanktanács a múlt héten az eddigi 5 százalékról 5,75 százalékra emelte az alapkamatot. Lapértesülések szerint Ales Michl egyike volt annak a két jegybanki tanácstagnak, akik nem értettek egyet a döntéssel.

A cseh jegybank kamatemelését többen bírálják, Andrej Babis volt kormányfő és Milos Zeman államelnök egyaránt úgy vélekedett, hogy a jegybank jelenlegi kamatpolitikája megkárosítja a cseh gazdaságot. Jirí Rusnok, a jegybank kormányzója szerint a bírálatok alaptalanok.

A jegybanktanácsnak hét tagja van, alapvető feladata a cseh monetáris politika meghatározása, a pénzügyi rendszer, a pénzpiac ellenőrzése. A tanács tagjait, a kormányzót és alelnökeit az államfő nevezi ki. A megbízási időszak legfeljebb kétszer hat év.