Az ukrán kormány csütörtökön megállapodott a Nemzetközi Valutaalappal egy hosszú távú reformcsomagban; cserébe az IMF újabb, 15,2 milliárd dolláros hitelt nyújtott az országnak, amelyből még csütörtökön lehívhatóvá tett közel 2 milliárd dollárt. Az S&P a hírre kevesebb mint egy napon belül reagálva javított Ukrajna adósságbesorolásán.

A Bloomberg tájékoztatása szerint a nemzetközi hitelminősítő a rövid lejáratú ukrán állampapírokhoz rendelt B-s kockázati besorolást B pluszra javította, míg a hosszú távú államadósság megújítási kockázatait is mérsékelte, B pluszról BB mínuszra. Az S&P egyúttal levette figyelőlistájáról Ukrajnát.

A hitelminősítő szerint az IMF-programmal Ukrajna gazdasági kilátásai stabilabbá váltak, a külpiaci hangulatváltozással szemben az ország ellenállóbbá vált.

Elemzői várakozások szerint az 1,9 milliárd dolláros IMF-hitelrészletet az ukrán kormány a költségvetés hiányának finanszírozására költi majd. A Bloombergnek nyilatkozó szakértők szerint a kormány a VTB által júniusban az ország rendelkezésére bocsátott áthidaló kölcsönt törleszti majd az IMF-pénzből.