Franciaország tavaly rekordmennyiségű, több mint 180 millió palack pezsgőt exportált, ami 38 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest, de a globális értékesítés is rekordot döntött, több mint 5,5 milliárd euró értékben.

2021-ben összesen 322 millió palack pezsgőt vásároltak globálisan, amely jelentős, 32 százalékos növekedést tesz ki a 2020-as évhez képest - derül ki a Comité Champagne adataiból.

A 16 ezer bortermelőt és 320 pezsgőházat képviselő szervezet szerint a turizmus és a rendezvények drasztikus visszaesése miatt vélhetően az otthoni fogyasztás pörgette fel a pezsgő iránti nagy érdeklődést. 

Maxime Toubart, a Comité Champagne társelnöke szerint a fellendülés "örvendetes meglepetés" volt a nehéz 2020-as év után. Tavalyelőtt egyébként az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok voltak a pezsgő legfontosabb külföldi piacai, a tavalyi részletes exportadatok egyelőre nem ismertek.

Lesújtott a fagy Champagne-ra

A Champagne név kizárólag a Párizstól északkeletre, nagyjából 34 ezer hektáron, több mint 16 ezer termelő által szüretelt borokra vonatkozik.
A régiót tavaly tavasszal súlyos fagyok sújtották, amelyek Franciaország összes bortermelő vidékén károsították a termést. Az Európai Borászati Társaságok Bizottsága szerint a fagy az említett területek szőlőültetvényeinek mintegy 80 százalékát érintette.