Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Három éve hiába várunk a szerb alkotmánybíróság döntésére azzal a kezdeményezéssel kapcsolatban, amely a nyugdíjak ideiglenes csökkentésére vonatkozó törvény megsemmisítésére irányul, emiatt vélhetően bűnvádi eljárásokat kezdeményezünk az alkotmánybírák ellen - jelentette ki Mihajlo Radovic, a Nyugdíjasok Szakszervezete Egyesületének tagja a Szabad Magyar Szó cikke szerint.

Az ideiglenes nyugdíjcsökkentést szabályozó törvény megszüntetésére irányuló kezdeményezést 2015 február 22-én adták át, s még mindig nem került az alkotmánybírák elé - mondta Radoviæ.

A Nemzetközi Valutaalap Szerbiában tartózkodó küldöttsége szorgalmazta, hogy a kormány szüntesse meg azt a jogszabályt, amely rendelkezik a nyugdíjak ideiglenes csökkentéséről. Az IMF korábban is figyelmeztette a szerb kormányt, hogy az ideiglenes nyugdíjcsökkentés nem válhat tartós állapottá.

A belgrádi vezetés 2014 októberétől csökkentette a 25 ezer dinárnál (67 ezer forint) magasabb nyugdíjakat 22 és 25 százalékkal. Így a nyugdíjak összege a GDP 13.8 százalékáról 11 százalékára zsugorodott, ami alacsonyabb annál, amit a Valutaalap kért Szerbiától. Ugyanakkor a nyugdíjak kifizetésére ma már nem a szükséges összeg felét vonják el a költségvetésből, hanem csak a harmadát.

A fotó forrása: Shutterstock.