A High Pay Centre független elemzőközpont adataiból kiderült: a legnagyobb piaci tőkeértékű brit tőzsdei cégek vezetőinek 2015-ben 10 százalékkal nőtt a jövedelme, miközben a munkavállalóké átlagosan csak 2 százalékkal. Az igazgatói fizetések medián értéke valamivel kevesebb mint négymillió font, száznegyvennégyszerese az "átlagos britek" jelenleg 27 ezer fontos medián keresetének.

A jelentés alig néhány héttel az után látott napvilágot, hogy Nagy-Britannia új miniszterelnöke korlátozás bevezetését javasolta az aránytalanul magas fizetésekre. Theresa May szerint a részvényeseknek kellene dönteniük a vállalatvezetők fizetéséről, döntésüknek pedig kötelező erejűnek kellene lennie. A kormányfő júliusi hivatalba lépését követően azt mondta, "irracionális, egészségtelen és növekvő különbség" mutatkozik abban, hogy a vezető vállalatoknál mennyit keresnek az alkalmazottak és mennyit a főnökök.

A High Pay Centre igazgatója szerint jelentésük rávilágít arra: egyelőre semmi jele annak, hogy ne növekednének a FTSE-100-as vállalatvezetők juttatásai. Stefan Stern üdvözölte a miniszterelnöki hivatal reformtörekvéseit az ügyben, különösen azt a kezdeményezést, hogy a vállalatoknak közzé kellene tenniük a vezetők és az alkalmazottak átlagos fizetése közötti különbség arányát, illetve azt, hogy a munkavállalóknak beleszólást kellene biztosítani a vezetők fizetése körüli egyeztetésekbe.

A High Pay Centre jelentése szerint a legjelentősebb vállalatok vezetőinek kimagaslóan nőtt a fizetése. A WPP reklámcég feje, Martin Sorrell keresett a legjobban tavaly, összességében több mint 70 millió fontot (25,6 milliárd forintot) kapott. Martin Sorrell a múltban már védekezni kényszerült magas keresete miatt, akkor azt mondta, fizetése a WPP teljesítményétől függ. A cég a legnagyobb reklámügynökség a világon.

Nem keresett rosszul a Berkeley Group ingatlanvállalat és a Reckitt Benckiser háztartás-vegyipari vállalatcsoport vezetője sem: Tony Pidgley és Rakesh Kapoor egyaránt 23 millió fontot vihetett haza.

A tíz legjobban kereső vállalatvezető között nincs nő, a vezérigazgatók pedig átlagosan 129-szer kerestek többet alkalmazottaiknál - sorolta a High Pay Centre.